Korta nyheter

på ICA i Kopparberg på lördag den 16:e december kl. 12.00 – 15.00
i Ljusnarsbergs kyrka 14 december 18.30

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Translate:

Porträttet

Porträttet

På den här sidan presenteras då och då någon Ljusnarsbergare, som Kopparbergarn träffar mer eller mindre av en slump. Det kan vara ”vem som helst” – ung eller gammal, känd eller okänd, ja det kan till och med bli du!

Årets Ljusnarsbergare 2017

2017-06-14

På nationaldag är det tradition att kora årets ljusnarsbergare. Det finns möjlighet för alla i kommunen att föreslå personer som man tycker är en förebild eller på annat sätt satt Ljusnarsberg på kartan.

DSCN3158_650px-1

I år föll valet på Maija Qader.  Läs mera här:

Ung och engagerad

17-03-29
20170326_160521_Burst02

Härom kvällen kunde vi se en ung Ljusnarsbergare i nyhetssändningarna från Örebro. Inslaget dök också upp i Lilla Aktuellt och Sverige i dag. Det handlade om vårens baksida för personer som är allergiska mot pollen, och Rickard Didic’ , ordförande i Unga Allergiker Bergslagen, blev intervjuad av SVT. Här kommer dock inte TV-inslaget att refereras, utan Kopparbergarn har haft en egen pratstund med Rickard.

Rickard bekräftar för Kopparbergarn att vår och sommar är jobbiga för alla pollenallergiker. På våren är det mest björkens blomning som ställer till det och framåt sommaren tar gräsen fart.
– För min del är det värst med gräsen, säger Rickard. Jag kan aldrig slänga mig ner på en gräsmatta och gotta mig i solen. Men hemma har det i faktiskt blivit mycket mindre problem med gräspollen sedan vi skaffade en robotgräsklippare. Den jobbar ju hela tiden, och gräset hinner aldrig gå i blom.

20170326_160529_Burst02

Men för Rickard och många andra är det inte bara pollen som ger allergiska reaktioner. Pälsdjur, starka dofter och parfymer kan vara bekymmersamma och går inte alltid att undvika.
Rickard, som studerar handel och administration i Örebro, berättar om sin egen vardag:
– Först är det tågresan till Örebro. Den tar ungefär en timme och man befinner sig bland andra resenärer, som på olika sätt bidrar till den gemensamma miljön. Någon kanske gosade adjö till hunden innan man gav sig iväg, en annan har använt deodoranter och annat för att känna sig fräsch osv. Sen kommer man till skolan och där väntar nya sensationer, särskilt efter rasterna då många luktar röka. Och efter skoldagen väntar hemresan…
Hur påverkas en person av luftburna allergener? undrar vi.
– Förutom att andningsvägarna blir irriterade, blir det svårare att koncentrera sig på ett arbete och man blir fortare trött, säger Rickard.

Någon trötthet går dock inte att förmärka hos Rickard. Förutom i sina studier, är han djupt och brett engagerad i föreningsarbete inom Unga Allergiker Bergslagen. Dess arbete går bland annat ut på att sprida kunskap om allergier och att skapa en värld där alla kan delta i aktiviteter och samhällsliv utan att utsättas för hälsofara. Rickard är själv Ordförande i Unga Allergiker Bergslagen (som omfattar Örebro län, Östergötlands län och Jönköpings län). Dessutom är han Vice ordförande i Astma- och Allergiföreningen i Bergslagen (Ljusnarsbergs kommun, Hällefors kommun, Nora kommun och Lindesbergs kommun) samt Vice ordförande i Astma- och Allergiföreningen i Örebro län.

20170326_160521_Burst06

Med alla dina åtaganden, har du plats för någon fritid?
– Jag spelar gärna på min fiol, berättar Rickard. Varje onsdag tränar jag med Grängesbergs orkesterförening. Vi hade nyligen en konsert i Grangärde kyrka och den 21 mars var det dags för en vårkonsert i Cassels konserthus. Tidigare spelade jag i den kommunala musikskolan, och när de har konsert brukar jag hjälpa till att förstärka skolorkestern.
Vad kan man göra själv för att skydda sig mot allergier?
– I svåra pollentider kan man stanna inomhus. Även om det känns tråkigt, så är det bättre än att vara sjuk. Det finns mediciner man kan ta, och det går även att vaccinera sig, men det är olika från individ till individ hur mycket det hjälper.
Är man födoämnesallergiker, och vet vad man inte tål, så kan man ju i flesta fall göra andra val, men man får alltid vara på sin vakt och kolla noga på innehållsförteckningarna på sånt man köper.

Vi tackar Rickard för att han kunnigt och tålmodigt berättat och svarat på våra frågor och önskar honom lycka till i sitt arbete med att sprida kunskap om allergikers situation och vad som behöver förändras.

Text och foto: Björn Öringbäck

2016

Thomas Johansson 16-11-15

Mikaela Janolsgården 16-09-03

Rikkenstorparna 16-08-21

Mikael Sundström 16-06-05

Nicolai Nicksson 2016-05-28

Alex Giebels 16-03-23

Hamed Sadi 16-02-29

Cajsa Martinsson 2016-01-01

2015

Linus Andersson

Mikael Haapala

Porträtt pappen

Ida Blomqvist 

Lars-Olov Hermansson

2014

Emelie Liljesson

Linda W Gustavsson

Alina Pöchhacker

Percy Helin

Love Salminen

Hani Shahanpour 

Anne  Shemeikka 14-04-20

Viveka Sjödell 14-04-05

Björn Öringbäck 14-03-13

Eivor Andersson 14-03-27

Inger Aftonljus 14-02-06

2013

Nils Rönnegård

Åke Vogel

Elsa Jansson

Bo Källström

Thyra Lundell

John Lukas

2012

Anna-Marina Lagerlöf

Märta Dahlberg

Willy Andersson Ställdalen

Birgitta Palm-Andersson

Tage Hugosson

John Björklund

Rosa Gården

Ingrid Karlström

Rune Axelsson

Henrik Täuber