Korta nyheter

Följ med Ljusnarsberg HjärtLung
Konsert 5 april 19.00 i Tingshuset
Håkan Mossberg visar bilder i Bångbro Herrgårds konferensrum tisdagen den 21 mars kl 18:30
hålls i Tingshuset 31/3 kl. 19.00
med PRO 19 april

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Translate:

Statistik

Porträttet

Porträttet

På den här sidan presenteras då och då någon Ljusnarsbergare, som Kopparbergarn träffar mer eller mindre av en slump. Det kan vara ”vem som helst” – ung eller gammal, känd eller okänd, ja det kan till och med bli du!

Thomas Johansson, naturfotograf

2016-11-15

1 juli fick Ställdalen en ny innevånare. Thomas Johansson flyttade från Örebro till ett hus vid Björkens strand.

IMG_2828_650px-1

För första gången i sitt liv bor han i eget hus och han känner att han kommit hem. Han är annars en genuin örebroare. Ljusnarsberg är inget nytt för honom. Redan som ung besökte han de goda vännerna Sahlins ute vid Ljusnarn. Han har också i sin ungdom bott i husvagn vid Klacken.

Men vi kanske skall ta allt från början.
När han föddes startade hans far familjeföretaget Örebro Billackering i liten skala. Thomas läste efter gymnasiet till civilekonom. Strax efter han tagit sin examen avled modern och Thomas behövdes i företaget dels för att sköta ekonomin men också praktiskt arbeta med billackering. Åren gick och så småningom var han ensam ägare till billackeringen. Det blev tungt så en anställd gick in som delägare. För 1 ½ år sedan såldes Örebro Billackering till ett större företag och Thomas blev pensionär. Nu kunde han ägna sig åt sin stora hobby, naturfotografering.

Sitt intresse för natur fick han redan som liten hos sin farmor och farfar utanför Brevens Bruk. De drev ett litet jordbruk utan maskiner. Det var hästar som gällde. Han fick en god insikt i hur naturen fungerar och tog till sig kunskaperna om naturen som främst farfar delade med sig av. Thomas följde naturens växlingar samt fågel- och djurliv. Det har han stor nytta av nu, när han fångar naturen med sin kamera.

Thomas har rest mycket under åren bl.a som backpacker runt i världen. Han har seglat mycket och båtlivet har varit en central del i hans fritid. Den längsta seglatsen gjordes över Atlanten men det har också blivit ett flertal turer runt Europa. Under en tid var en båt även hans bostad.

En utställning på Örebro slott fick honom att satsa på akvarellmåleri. Lars Jonsson, en av de främsta när det gäller att måla fåglar gav honom inspiration. Thomas gick några kurser men för övrigt är han självlärd akvarellmålare. Det blev en fin avkoppling på fritiden.
2008 kom det en fotograf till Örebro Billackering för att ta bilder för en reklamskylt att sätta på fasaden. Thomas följde intresserat arbetet och kände att fotografering ville han prova på. Det var främst arbetet med bilderna som fascinerade honom. Han investerade i en bra kamera och satte igång. Nu var det inte bara familje- och semesterbilder som gällde. Hans stora intresse för naturen fick honom att satsa på naturfotografering. Det blev ett lyckokast. Med målningen och dess ljus som riktmärke blev det många bra bilder. Nästan på en gång vann han en fototävling.

Nu började han tillbringa mer och mer tid i Bergslagen, främst då Nittälvsdalen och Hånsjön med Högforsälven som påfyllare. Thomas använder inga traditionella gömslen eller åtlar. Kajaken blev hans fotoplats. Att glida fram lugnt och stilla på vattnet skrämmer inga djur eller fåglar.

!cid_96DD6BED-4DB1-4C60-9701-3A09340D28FB@lan

Foto: Thomas Johansson

Det går att komma nära inpå, det vittnar bl.a. unika bilder på bäver om. Han hinner också se naturens egna installationer och färger vilket han fångar med kameran. Thomas söker ljuset och känslan när han tar en bild. Han har mottot att den bästa bilden ännu inte är tagen.

Idag lever Thomas ett gott liv i sitt hus där han kan inta frukost med utsikt över norra delen av sjön Björken. Utsikten varierar dag från dag. Morgon och kväll är det bästa fotoljuset. Mitt på dagen kan han sova några timmar.
Thomas har en son och en dotter och är farfar till två barn och snart morfar. Familjen betyder mycket för honom och hans tankar är ofta med dem även om de bor långt ifrån Ställdalen.
Resor till Svalbard, Sydamerika och Botswana har gett ett stort och varierat utbud av bilder. Ett urval av dess har nyligen SPF , Fotoklubben och Naturstudieklubben fått njuta av.

!cid_DE7E446F-C5C6-4EAF-9413-2CC5E6636307@lan
Foto:Thomas Johansson

Största framgången fick han nyligen på Vårgårda Naturfotofestival där han vann första pris. Konkurrensen var hård. 104 fotografer från Norden hade lämnat in 420 bilder. Thomas var lyrisk över alla vackra bilder han fått se och alla likasinnade fotografer som han fått lära känna.
Thomas är medlem i Ställdalens Fotoklubb. Första gången han hörde talas om den var i samband med att han hörde Gunnar Björkmans namn nämnas.

Ljusnarsberg har med Thomas fått ännu en duktig naturfotograf. Han benämner sig själv som en ”Skogstamefandjävul”. Ett lite absurt namn men kanske det enda som kan beskriva Thomas Johansson.

Text: Thyra Lundell Foto: Bengt Lundell

Hos Mikaela på Jan-Ols Gården i Bastkärn 16-09-03

Rikkenstorparna 16-08-21

Mikael Sundström 16-06-05

Nicolai Nicksson 2016-05-28

Alex Giebels 16-03-23

Hamed Sadi 16-02-29

Cajsa Martinsson 2016-01-01

2015

Linus Andersson

Mikael Haapala

Porträtt pappen

Ida Blomqvist 

Lars-Olov Hermansson

2014

Emelie Liljesson

Linda W Gustavsson

Alina Pöchhacker

Percy Helin

Love Salminen

Hani Shahanpour 

Anne  Shemeikka 14-04-20

Viveka Sjödell 14-04-05

Björn Öringbäck 14-03-13

Eivor Andersson 14-03-27

Inger Aftonljus 14-02-06

2013

Nils Rönnegård

Åke Vogel

Elsa Jansson

Bo Källström

Thyra Lundell

John Lukas

2012

Anna-Marina Lagerlöf

Märta Dahlberg

Willy Andersson Ställdalen

Birgitta Palm-Andersson

Tage Hugosson

John Björklund

Rosa Gården

Ingrid Karlström

Rune Axelsson

Henrik Täuber