News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

ETT SAMTAL MED PERCY HELIN

Ett samtal med Percy Helin

14-11-10
Percy-van-Sant-002

I samband med konserten ”GULDKORN FRÅN OPERANS VÄRLD” på ”Cassels” i Grängesberg kommande söndag, bad jag Percy om ett samtal och det beviljades omgående. Vid några koppar kokt kaffe och lunchsmörgås i köket i hemmet i Ställdalen samtalade vi om livet och musiken.

Percy, liksom många andra musiker, har som barn levt, där sång och musik alltid funnits både inom och utanför hemmet. För hans del skedde detta inom Filadelfiakyrkan här i Ljusnarsberg, där han vid tidiga år fick framträda med bl.a. sång.

Redan vid 17-års ålder blev han antagen vid musikkonservatoriet i Göteborg, först på fiol som snart byttes ut mot violan. Och det är som violast, som Percy avslutade sina studier vid musikhögskolan i Stockholm på 70-talet. Sedan dess har han spelat med orkestrar över hela landet bl.a. i sv. kammarorkestern i Örebro samt undervisat i många musikklasser. Under tiden träffade han sin hustru Lena, som är jägmästare och de har 3 barn tillsammans.

Här i Ljusnarsberg känner vi Percy bäst som en mångsidig musiker i ett flertal uppsättningar på Opera på Skäret. Men framför allt har hans vänner fått njuta av hans ”musiksalonger”, som återkommit vid pingsten under många år. Där bjuds det då på musik för alla smaker och hans musikkollegor från Stockholm och andra orter ställer gärna upp och bjuder på musikaliska upplevelser i alla genrer.

De senaste ”salongerna” har tilldragit sig på Kumlans Folkets Hus mitt i den stora mörka skogen, med mat och kaffe och medtagna drycker, som avnjutits under de nödvändiga pauserna mellan de spännande musik- och sångupplevelserna.

Det är nu en av Percy Helins käpphästar, att till sina evenemang bjuda in en och annan person, som helst av allt inte vill ha något som helst att göra med klassisk musik eller opera. Detta därför att han vet, att många på det sättet kan få helt nya musikupplevelser genom just det sätt, som han presenterar musiken på, nämligen helt utan pretentioner.

Genom att blanda genrer och musikstilar avdramatiseras alltså vägen till den klassiska musiken samtidigt som den klassiska musikälskaren får en fördjupad inblick i den skicklighet, som fordras för framförandet av lättare och skämtsamma musikframföranden.

Under dessa musikkvällar har publiken alltså inte enbart njutit av excellent musik, utan även av Percys fantastiska röst. Denna har han börjat utbilda först under senare år, och nu har den nått en mognad, som kommer att låta sig höras från scenen på ”Cassels”, tillsammans med Charlotta Larsson och Stefan Dahlberg.

”När andra slutar, då börjar jag”, säger Percy beslutsamt och glädjestrålande, där han sitter och ler mot mig och kameran inför den kommande konserten.

För Percy handlar allt detta om ”musikalisk kommunikation”. Det är det han brinner för. Det är det, som han vill förmedla genom sin musik, sin sång och sina evenemang. Det handlar om att kunna njuta av all musik och kultur som en tillgång till än mer glädje i glada vänners lag under livets gång

Percy-van-Sant-005

Text och foto: Monika Käller

Kommentarerna är avstängda