News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Nya grannar i Bångbro 

Nya grannar i Bångbro 

14-02-01

Under mötet med Ljusnarsbergs Industri och Hantverksförening i förra veckan träffade vi Nalle Westin och Åsa Rahmström som i november 2013 flyttade in på Älgvägen 3 i Bångbro. Att vi träffades på LIHF:s möte var ingen slump, eftersom de driver två egna företag.

Det handlar om företaget MBK Mögel & Bakteriekontroll, som Åsa drivit sedan 2001, och sedan Nalle och Åsa slog sina påsar ihop är de båda verksamma i firman. Det finns också tre fyrbenta medarbetare med specialitet att bokstavligt talat nosa upp eventuella problem med mögel och bakterier i sjuka hus.

Populärt brukar dessa specialister kallas mögelhundar, och just de här tre är av rasen kelpie, och mycket duktiga enligt matte, men så har hon också tränat upp dem själv.

– Allt handlar om träning, säger Åsa.

Matte Åsa själv är utbildad till geolog, men gillade inte att de flesta jobben för en sådan låg i Norrland, så hon kompletterade sina kunskaper inom det byggnadstekniska området och har därmed kompetens att också bedöma risker och ge råd om förebyggande åtgärder. Att hantera och träna hundar är hon van vid allt sedan 11-årsåldern.

– Eftersom arbetsfältet sträcker sig över hela Sverige, blir det mycket resor, men det blir det var man än har sin bas, säger Åsa.
Att vi hamnade i Bångbro beror till en del på att husen är billiga här. Men det handlar också om att vi vid tidigare besök i Kopparberg upplevt att vi mött många trevliga och positiva människor.

Nalle i sin tur driver en naprapatmottagning. Efter en start som lärare i tredje generationen, prövade han på en rad olika yrken och grundlade därigenom en mycket bred erfarenhetsbas. Mentalskötare, bilplåtslagare, fotograf (var en gång 2:a i fototävlingen Stockholm Maraton) och fastighetsteknik fick alla stå tillbaka sedan han 1991 utbildade sig till massör och naprapat. Han studerade också samtalsterapi och i arbetet på militärsjukhus och med MS-patienter, ”bokstavsbarn” och våldtäktsoffer fick han ofta bruk för de kunskaperna också.

– Jag är en blandning av praktiker och teoretiker, säger Nalle. Just nu handlar det mycket om att renovera och bygga om och till på den egna fastigheten.
Det ska bli en mottagning med egen ingång utifrån, men redan i dag tar jag emot människor som söker hjälp för besvär med nacke, rygg osv.

Det som får stå tillbaka lite är hobby-aktiviteter. Under en tid på Gotland lärde sig Nalle silversmide och visar fram ett vackert armband med utförande som ett fynd från vikingatiden.
Förr blev det också många turer på motorcykel runt om i Sverige och Europa, men numera är det en gammal amerikanare som gäller om det ska ut och finåkas.

Vi hälsar Åsa och Nalle välkomna till Bångbro och Ljusnarsbergs kommun och hoppas att de kommer att trivas här.

Inger Aftonljus/Björn Öringbäck

 

Kommentarerna är avstängda