News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Ida Blomqvist

Ida Blomqvist

15-06-02
Ida-Blomqvist2

Säg ”Ida Blomqvist” och nästan varenda barn i Ljusnarsberg skiner upp. Ida är musikpedagog på Kulturskolan och en entusiastisk musiklärare i grundskolan.

Har vi inte hört Idas Änglar sjunga? Eller kanske Idas Små Änglar? Eller möjligen Garhytteskolans kör?
Hör och häpna: majoriteten av alla barn i kommunen sjunger i någon av körerna.

Och vem är då denna Ida? Kopparbergarens utsända träffade Ida i Kyrkbacksskolan och Ida berättade om sig själv.

Hon är född och uppvuxen på norra Gotland. Mycket tid tillbringades i mammas damfrisering. Inte för att studera hårklippning eller kundernas papiljotter utan för att sitta på golvet och lyssna på gamla tanter som berättade historier och sjöng. Naturligtvis sjöng Ida också. Paradnumret var ”Nu går sista visan”.
Det var roligt och lärorikt i damfriseringen och Ida var ofta där ända till mamman avvecklade verksamheten.

Det är inte alla som tidigt vet vad de ska bli. Ida bestämde sig efter att ha haft en riktigt tråkig musiklärare som uteblev från lektioner och som inte ens dök upp på avslutningen i sexan. Ida blev tillfrågad om hon kunde spela Den sommartid nu kommer. Det ville hon och det kunde hon. Då formades tanken att en Riktig musiklärare ville hon allt bli.

Alla som lyssnat på hennes elever kan garantera att det har hon blivit. Vägen till målet har varit rätt lång. Det blev en flytt från Gotland till Motala Musikpedagoglinje när hon var 18 år. Efter två års studier där blev det Musikhögskolan i Örebro i 5½ år. Mycket spännande är hennes examensarbete i Gambia. Där fick Ida uppleva hur musiken var ett verktyg som ingick i alla andra ämnen. Ingen hade musik på schemat men alla sjöng. Examensarbetet fick namnet Musikens funktion för barn och unga.

Hur hamnade då Ida i Kopparberg? Det var faktiskt slumpen som gjorde att sambon såg en annons i tidningen. Hon åkte hit från sitt hem i Örebro på intervju, blev mycket väl bemött, kände en trivsam atmosfär och tackade ja till tjänsten. Det där hände för ungefär fem år sen.

Efter det har det varit fullt ös. Väldigt många barn sjunger i kör. Omkring 8 stora konserter har getts under det här läsåret. Ida tågpendlar hit från Örebro men hinner trots det med sina fritidsintressen. De visade sig vara rätt många: folkdans, folkmusik, odling i växthus och på friland, samla på nördiga musikinstrument och att rida på sin svarta islandshäst Krummi.

Slutorden från Ida var att det viktigaste för henne är att alla får delta och sjunga tillsammans!

Text och foto: Birgitta Palm Andersson

Kommentarerna är avstängda