News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Startplats Hörken

Startplats Hörken

2016-01-01
Kopparbergarn fick ett tips om att det i Hörken finns en tjej som tycker om att åka skidor.

DSCN2298_650px-1

På det viset fick jag träffa Cajsa Martinsson. För att få sitt behov av skidåkning tillfredsställt studerar hon på Sollefteå skidgymnasium. Där läser hon naturvetenskaplig linje med specialinriktning på idrott. Utbildningen är fyra år eftersom det läggs mycket tid på skidträning.
Cajsa är uppväxt i Hörken med mamma Lena, pappa Lennart och två äldre systrar. I Hörken finns också både mormor och morfar, farmor och farfar samt andra släktingar.
När hon var 5-6 år tjatade hon sig till att få följa sina systrar på deras skidträning i Grängesberg. Idag tävlar hon för IF Grängesberg SK. Hon blev en mycket duktig ungdomsåkare och kände att det var något hon ville satsa på.
Efter skolgång i Ställdalen och Grängesberg sökte hon till skidgymnasiet i Sollefteå och det är där hon är idag och en termin till.
Hon tränar flitigt. Det är mellan 10 och 25 timmars skidträning i veckan och därtill kommer styrketräningen. När det inte finns snö är det rullskidor som gäller, inte lika roligt tycker Cajsa. Hon vill gärna framhålla att hennes tränare, Per Nilsson, har betytt mycket för henne. Träningen och focusering på skidåkning har gett resultat. För närvarande är hon 8:a i svenska juniorcuppen för längdskidåkning.
Ledarutbildningen, som ingår i kursen, praktiserar Cajsa redan idag. Varje onsdag är hon ledare och tränare för en grupp med förståndshandikappade i åldrarna 15 – 60 år som vill åka skidor. Det är en verksamhet som ger henne mycket och hon hoppas att även eleverna uppskattar aktiviteten.
Cajsas två huvudsponsorer är Ställbergs Mekaniska AB och L Persson Skog AB.
Förutom att ha deras logga på tävlingskläderna besöker hon dem för praktisk och teoretisk information. Under hösten som gått besökte hon och hennes pappa Lennart Ställbergs Mekaniska och dess personal för information om konsten att valla skidor.
Pappa Lennart är en viktig person för Cajsa. Han är den som ser till att hennes skidor är rätt vallade inför tävlingar.

DSCN2306_650px-1

Kopparbergarn fick göra ett besök i boden där skidorna förvaras. Det låg 7 par tävlingsskidor upplagda för vallning. Ytterligare 5 par fanns där. Det behövs för att vara utrustad för alla väder och all sorts underlag.
På lördag och söndag kommer vallning och Cajsas dagsform att testas i Mora. På lördag kör hon classisc stil och på söndag jaktstart med lördagens resultat som utgångspunkt.
Cajsa har lovat hålla Kopparbergarn underrättad om hur helgens tävling avlöper.
Vill du som läsare följa henne så har hon en hemsida och blogg med adressen: www. cajsamartinsson. weebly.com.
Cajsa är en mycket målmedveten ung tjej och Kopparbergarn kommer att följa henne i spåren.
Hon är en mycket trevlig och positiv person. Utstrålar trygghet och social kompetens. Leendet finns där nästan hela tiden. Under samtalets gång förstår man hur mycket familjen betyder för henne. Men hon framhåller också den fina gemenskap som hennes tävlingskompisar ger. Att vara på läger kan vara ett slit men också härliga stunder för avkoppling. Cajsa är en mycket trevlig bekantskap för Kopparbergarns representant.

Text och foto. Thyra Lundell

2 kommentarer till Startplats Hörken