News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Ung och engagerad

Ung och engagerad

17-03-29
20170326_160521_Burst02

Härom kvällen kunde vi se en ung Ljusnarsbergare i nyhetssändningarna från Örebro. Inslaget dök också upp i Lilla Aktuellt och Sverige i dag. Det handlade om vårens baksida för personer som är allergiska mot pollen, och Rickard Didic’ , ordförande i Unga Allergiker Bergslagen, blev intervjuad av SVT. Här kommer dock inte TV-inslaget att refereras, utan Kopparbergarn har haft en egen pratstund med Rickard.

Rickard bekräftar för Kopparbergarn att vår och sommar är jobbiga för alla pollenallergiker. På våren är det mest björkens blomning som ställer till det och framåt sommaren tar gräsen fart.
– För min del är det värst med gräsen, säger Rickard. Jag kan aldrig slänga mig ner på en gräsmatta och gotta mig i solen. Men hemma har det i faktiskt blivit mycket mindre problem med gräspollen sedan vi skaffade en robotgräsklippare. Den jobbar ju hela tiden, och gräset hinner aldrig gå i blom.

20170326_160529_Burst02

Men för Rickard och många andra är det inte bara pollen som ger allergiska reaktioner. Pälsdjur, starka dofter och parfymer kan vara bekymmersamma och går inte alltid att undvika.
Rickard, som studerar handel och administration i Örebro, berättar om sin egen vardag:
– Först är det tågresan till Örebro. Den tar ungefär en timme och man befinner sig bland andra resenärer, som på olika sätt bidrar till den gemensamma miljön. Någon kanske gosade adjö till hunden innan man gav sig iväg, en annan har använt deodoranter och annat för att känna sig fräsch osv. Sen kommer man till skolan och där väntar nya sensationer, särskilt efter rasterna då många luktar röka. Och efter skoldagen väntar hemresan…
Hur påverkas en person av luftburna allergener? undrar vi.
– Förutom att andningsvägarna blir irriterade, blir det svårare att koncentrera sig på ett arbete och man blir fortare trött, säger Rickard.

Någon trötthet går dock inte att förmärka hos Rickard. Förutom i sina studier, är han djupt och brett engagerad i föreningsarbete inom Unga Allergiker Bergslagen. Dess arbete går bland annat ut på att sprida kunskap om allergier och att skapa en värld där alla kan delta i aktiviteter och samhällsliv utan att utsättas för hälsofara. Rickard är själv Ordförande i Unga Allergiker Bergslagen (som omfattar Örebro län, Östergötlands län och Jönköpings län). Dessutom är han Vice ordförande i Astma- och Allergiföreningen i Bergslagen (Ljusnarsbergs kommun, Hällefors kommun, Nora kommun och Lindesbergs kommun) samt Vice ordförande i Astma- och Allergiföreningen i Örebro län.

20170326_160521_Burst06

Med alla dina åtaganden, har du plats för någon fritid?
– Jag spelar gärna på min fiol, berättar Rickard. Varje onsdag tränar jag med Grängesbergs orkesterförening. Vi hade nyligen en konsert i Grangärde kyrka och den 21 mars var det dags för en vårkonsert i Cassels konserthus. Tidigare spelade jag i den kommunala musikskolan, och när de har konsert brukar jag hjälpa till att förstärka skolorkestern.
Vad kan man göra själv för att skydda sig mot allergier?
– I svåra pollentider kan man stanna inomhus. Även om det känns tråkigt, så är det bättre än att vara sjuk. Det finns mediciner man kan ta, och det går även att vaccinera sig, men det är olika från individ till individ hur mycket det hjälper.
Är man födoämnesallergiker, och vet vad man inte tål, så kan man ju i flesta fall göra andra val, men man får alltid vara på sin vakt och kolla noga på innehållsförteckningarna på sånt man köper.

Vi tackar Rickard för att han kunnigt och tålmodigt berättat och svarat på våra frågor och önskar honom lycka till i sitt arbete med att sprida kunskap om allergikers situation och vad som behöver förändras.

Text och foto: Björn Öringbäck

1 kommentar till Ung och engagerad

  • Frida Sandberg

    Ja, det kan inte vara lätt att vara allergiker men jag tror att förståelsen bland omgivningen ökar för det problemet. Jag har i alla fall märkt att parfym används mindre nu än tidigare.