News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Årets Ljusnarsbergare 2017

Årets Ljusnarsbergare 2017

2017-06-14
På nationaldagen är det tradition att kora årets ljusnarsbergare. Det finns möjlighet för alla i kommunen att föreslå personer som man tycker är en förebild eller på annat sätt satt Ljusnarsberg på kartan.

DSCN3158_650px-1

I år föll valet på Maija Qader. Hon fick utnämningen för att hon osjälviskt ställer upp och på många sätt stöder invandrarna i kommunen.
Maija är född i Toholampi i Finland. När hon var 14 år köpte föräldrarna ett hus i Bå
ngbro. Av olika anledningar dröjde det 2 månader innan de kunde flytta. Men tre av de sju syskonen sändes i förväg till en faster i Kloten, ett av dem var Maija.
Tiden som tonåring och med ett annat språk än svenska blev en hård skola för henne. Hon blev alltid femte hjulet under vagnen. Marja tilldelades en tolk. Det blev en jämnårig flicka som redan hade en bästis. Men en lärare minns hon med glädje och det var Gunvor Bergström.
När skoltiden var över arbetade hon en kort tid på Tages Wärdshus, innan det blev SKF i Bångbro.
I 21 år var hon sedan kommunanställd som sjukvårdsbiträde. 13 av de åren arbetade hon på Solgården för att sedan gå över till hemsjukvården.

Maija har vårdat människor nästan hela sitt liv. Det började redan i Finland med mormor som också följde med till Sverige. Nu är det våra asylsökande och nysvenskar som får del av hennes omsorg. De har blivit som en familj för henne. Hon stänger aldrig av telefonen då hon vet att det finns många som är i stort behov av en medmänniska. Men hennes mamma lärde henne att det är viktigt med vila och hon unnar sig total avkoppling när hon har möjlighet.

Många timmar har hon tillbringat på vårdcentralen i Kopparberg och akuten i Lindesberg. Hon har bara gott att säga om sjukvården. Särskilt vill hon ge en eloge till vårdcentralen som har anställt arabisktalade personal. Alltid har hon och den vårdsökande blivit vänligt mottagna.

Maija har sedan hon 1998 började sitt självpåtagna frivilligarbete fått erfarenhet av hur integrationen fungerar. En sak som hon vill framhålla är att de nyanlända måste få lära sig svenska så fort som möjligt. Nu måste de få uppehållsstillstånd först och då är det i senaste laget. Att inte kunna svenska och stå till arbetsmarkandes förfogande fungerar inte. Maija har hjälpt många till praktikjobb som senare blivit fast anställning. Men det är ingen arbetsgivare som anställer någon de inte kan prata med.
Maija har också hunnit med att arbeta på Röda Korset. Hon brukar försöka vara med på Ljusnarsbergs Församlings integrationsmöte Jasmin på fredag kvällarna.

Efter att Kopparbergarn lyssnat på Maija och hennes erfarenheter, har tanken kommit att det kanske vore till nytta för migrationsverket och andra myndigheter att lyssna på dem, som likt Maija, lägger mycket av sin tid på att hjälpa och uppmuntra.

DSCN3157_650px-1

Maija är verkligen värd utnämningen som Årets Ljusnarsbergare 2017. Själv är hon stolt men också lite frågande. Vem har uppmärksammat hennes arbete och tycker det är värt denna hedersutnämning?

Text och foto: Thyra Lundell

Kommentarerna är avstängda