News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Profil Linus

Linus Andersson

2015-11-15

Kopparbergarn har träffat Linus Andersson. Grabben som har satt Ställdalen och Kopparberg på kartan. Han vann finalen som årets lokalartist till O Helga Natt som kommer att gå av stapeln den 6 december på Stortorget i Örebro.

IMG_6926_650px-2

Linus har så mycket mer att ge sin omgivning än bara en vacker stämma, därför kommer här en kort presentation för Kopparbergarns läsare. Han är en mycket eftertraktad ung man för tillfället. Under vårt samtal var det många som ville nå honom på telefon. Men det var inget telefonsamtal som han ansåg var så viktigt att det fick avbryta vårt samtal.

Linus föddes för 22 år sedan och växte upp på Tallvägen i Ställdalen. Senare flyttade han till Lilla Smedberg och gården Hampus. När han började skola fanns både Ställbergs och Ställdalens skola kvar. Han gick lågstadiet i Ställberg och mellanstadiet i Ställdalen. När det var dags för gymnasiet sökte Linus till Samhällsprogrammet i Ludvika. Orsaken till att det blev Ludvika var att han reda då hade börjat tävlingsdansa där.

Dansen var en stor del av Linus liv och han kom ända till SM. För några år sedan lade Linus dansskorna på hyllan men har nu tagit på dem igen. Han åker till Kumla två kvällar i veckan för att få förkovra sina kunskaper i dans.

Nu har även sången blivit en stor del i livet tack var systern Sofia. Hon såg till att han kom till en sångpedagog så nu åker Linus till Örebro en gång i veckan för att sjunga.

Jakten är också ett stort intresse. Linus tog sin jägarexamen som 18-åring. Ta den tidigare tyckte han inte var någon ide’ eftersom han vill sitta på pass ensam. Är man yngre än 18 måste man ha en vuxen med sig.

Linus förvåndade skribenten genom att säga att han älskar vintern. Att åka scooter i ren vit snö är en härlig avkoppling.

Till vardags är han grävmaskinsförare i pappa Mats företag och trivs väldigt bra med det. När snön kommer byts grävmaskinen mot lastbil med plog. Att arbeta praktiskt och med kroppen passar honom bra. Radion är ett gott sällskap och ger uppslag till populärmusik som han tycker om att sjunga.

Han trivs väldigt bra med livet och det märks. Skratten är många och hjärtliga. Han sprudlar av possitiv energi. Linus säger själv att han tror att farmor Kerstin har påverkat hans inställning till livet eftersom hon alltid varit hans idol.

Men nu till det stora äventyret som väntar om någon vecka. Syster Sofia anmälde honom till tävling som årets lokalartist till O Helga Natt.
38 personer var med på en första audition och 12 gick vidare. Till slut var dom fyra stycken kvar som länsborna fick välja på. När omröstningen var över hade Linus fått 38% av rösterna.
Linus fick beskedet att han vunnit uttagningstävlingen till årets lokalartist när han satt på älgpasset. En och en halv timme senare fanns Radio Örebro på plats för en intervju.
Nu är det full fart inför den stora dagen. Linus känner att han får lära sig en massa bra saker. Alla som han möter är ju proffs på sina uppgifter. Speciellt kapellmästare och pianisten
Pelle Ankarberg är ett bra bollplank. När jag frågade vilken artist som skulle bli roligast att möta kom svaret snabbt, Lill Babs.
Den 6 december kommer Stortorget i Örebro att fyllas av cirka 30000 personer som vill lyssna på Linus från Ställdalen. Det är stort. Linus kommer att sjunga två låtar, en julsång och en sång från den egna reportoaren. Något nervös är han men ser fram emot att få träffa proffsartisterna som kommer att vara där.
Men innan dess kommer Ljusnarsbergarna att få hör Linus. På julskyltningen i Kopparberg den 29 november kommer han att låta höra sin stämma.

Han känner att befolkningen i Ljusnarsberg står bakom honom. Det pratas mycket possitivt på ”byn” om Linus just nu.
Kopparbergarn önskar honom lycka till.

Jag fick en kram av Linus. Snart är det Lill Babs tur.

Text: Thyra Lundell Foto: Bengt Lundell

Kommentarerna är avstängda