News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Från en utflyttad urkopparbergare

Från en utflyttad urkopparbergare

15-01-07
Lindha4

I december förra året trillade det in ett e-postmeddelande från Lindha W Gustavsson, en person som många minns och känner sen den tid hon bodde och arbetade här. Bland annat var hon under elva år socialchef i Ljusnarsbergs kommun.  Numera bor hon och maken Karl-Georg i Örebro, men håller intresset uppe för vad som händer och sker i Ljusnarsberg där hon har sina rötter sedan flera generationer tillbaka, och är enligt hennes egen uppgift en flitig läsare av Kopparbergarn.

Lindha berättar att hon redan i åttaårsåldern började skriva poesi, och det är ett intresse som sedan hållit i sig genom åren. Numera är hon medlem i Sveriges största poetsajt www.poeter.se  och en flitig sådan dessutom. Under hösten har poeter.se haft en tävling där man samlat material  från medlemmarna till en antologi som passande nog heter ”#Sverige mot rasism”.

Lindha2  Lindha3

Den hade premiärutsläpp på Luciadagen, och bland antologins 159 dikter återfinner vi även en av Lindhas. Kanske verkar det inte så märkvärdigt vid första tanken, men med beaktande av att endast en till från Örebro län, lyckats få in ett bidrag, säger det en hel del om hur hård granskningen är vid urvalet. Här nedan är Lindhas dikt:

dikt

Urvalet har gjorts utifrån tematiken Mångkultur och antirasism i en modern nationalromantisk stil.   Förlaget som ger ut antologin heter  Tolvnitton Förlag  och hade nyligen ett pressmeddelande utlagt. Så här skriver Skrivpedagog May-Louise Andersson i den recension som återfinns på förlagets hemsida http://tolvnitton.com/:

”Rösterna stiger upp från varje sida; klara, påträngande och välbehövliga. Inslagen av natur är återkommande, likväl som tiggaren på gatan. Dikterna tar oss genom hela Sverige och ingenstans stängs dörren för den som står utanför. Orden är kraftfulla och hoppet om att gemensamt stå emot alla kalla vindar i ett alltmer rasistiskt samhälle, vibrerar på varje sida.”
Men det är inte första gången som Lindha fått sin poesi publicerad. Tre gånger tidigare har hennes verk förekommit i olika antologier och hon har även gett ut ett eget poesihäfte på 1980-talet.

Numera är Lindha även skribent och bloggare i nättidningen www.mittnu.se , och bloggar också i Hemmets journal. Hon fotograferar också mycket flitigt och har vunnit en tävling som Radio Örebro anordnade för något år sedan under temat “November”.

Därutöver är Lindha W Gustvsson politiskt aktiv och är ledamot i en Vård och Omsorgsnämnd i Örebro kommun, är borglig vigselförrättare samt nämndeman i Tingsrätten.
Dessutom reser hon mycket tillsammans med maken.

Text: Björn Öringbäck

Foto: Lindha W Gustavsson

Kommentarerna är avstängda