News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Nicolai Nickson, skulptör

Nicolai Nicksson, skulptör.

2016-05-28

Hösten 2015 fick Ställdalen två nya innevånare.

IMG_9837_650px-2

Då flyttade Nicolai Nickson och hans hustru Susan hit. De kom närmast från Stockholm. Deras önskan var att hitta ett litet hus i avskildhet. De började titta runt Skinnskatteberg men hittade inte något som föll dem i smaken så de fick utvidga cirkeln och hamnade så småningom i en stuga i Ställdalens utkant. Där fanns huset de hade sökt. Ett litet gammalt boningshus med tillhörande uthus som innehöll ett litet gästrum. Gästrummet är idag ateljen där Nicolai kan utöva sin konstart. Susan lär ut svenska på ABF. Paret tycker det är lite överraskande att plötsligt ha sitt hem i Ställdalen. Men livet är fullt av tillfälligheter.
Det är Nicolai som denna artikel kommer att handla om. Orsaken kommer skribenten till lite längre fram.
Nicolai började som mycket ung att teckna och ville redan som ung bli konstnär. Vid 18-års ålder kom oljemålning att bli hans uttryckssätt. Nicolai började också snida i trä och sten. Det var den konstart som skulle bli hans sätt att uttrycka sig på.
2002 reste Nicolai till USA och New York för att skola och utveckla sitt konstnärskap. Han tog sedermera en masterexamen. I New York träffade han Susan som är amerikanska. Tillsammans tog de beslutet att flytta till Sverige. De hade tröttnat på storstadspulsen och ville komma till en lugnare miljö. De flyttade från USA 2008 men återvände efter ett år.  2015  bestämde de sig definitivt för att flytta till Sverige och har sedan dess sökt platsen som de bor på idag.
De flesta skulpturerna som finns i ateljen är gjorda i USA. Förutom konstverk i trä finns det skulpturer i marmor, kalksten och alabaster.
Nicolai berättar hur han tänker och arbetar när han börjar på ett nytt objekt. Först grovhugger han fram konturer. Kanske kommer tryckluftsverktyg till användning i första stadiet. Ju närmare fullbordandet han kommer ju mer viktigt att jobba med helheten så inte proportionerna blir fel. Det är svårt, näst intill omöjligt, att rätta till.
För någon månad sedan besökte Nicolai och Susan kyrkans fredagssamling, intregations-projektet Yasmin. Nicolai råkade stå brevid Monica Käller när hon fick frågan från kyrkoherden Carina Särnkvist om det fanns någon lokal skulptör för att göra en Mariaskulptur. Nicolai reagerade snabbt och talade om att han fanns. Tillsammans kom Carina och Nicolai fram till i vilken situation Maria skull befinna sig i, det blev flykten till Egypten.

IMG_9907_650px-2

Till nästa kyrkoråd kom Nicolai och Susan. De hade med sig ett förslag hur Nicolai hade tänkt sig Mariaskulpturen. Kyrkorådet var helt eniga över att anta förslaget och Nicolai fick uppdraget att utföra verket.

IMG_9857_650px-2

Det blir en Maria på vandring med en fot i luften och kjolen i svajning. På höften bär hon Jesusbarnet. Nicolai vill inte att det skall känns som en flykt undan något utan hon är på väg till ett nytt liv. Det blir ett verk väl förankrat i tiden.
Han vill nå och beröra de människor som ser hans konstverk och Kopparbergarn är helt säker på att Maria med sitt barn på höften kommer att göra det.

IMG_9628_650px-1

För en vecka sedan var kyrkorådet på besök i atleljen hos Nicolai och gav honom sitt fulla förtroende att fortsätta arbetet.

IMG_9868_650px-2

Tilläggas bör att materialet är en gammal torr huggstubbe av sälg som aldrig kommer att spricka. Tänk vad många blivande konstverk det står i vedboarna!

IMG_9881_650px-2

Kopparbergarn har fått Nicolais tillåtelse att dokumentera Mariaskulpturens framväxt ur den grova stubben. Det skall bli spännande att få se en skulptur växa fram och veta att alla som kommer in i Ljusnarsbergs kyrka kommer att få möjlighet att se och uppleva Maria tillsammans med  sonen på väg till ett nytt liv.

Text: Thyra Lundell Foto: Bengt Lundell

Kommentarerna är avstängda