News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

www.tillgängligskola.nu

 www.tillgängligskola.nu

17-09-12
I fredags ordnades en konferens i Stockholm, som riksförbundet Unga Allergiker och Svenska Celiakiungdomsförbundets projekt LAGA var arrangör för.

IMG_9183

Ungdomar från lokala UA (Unga Allergiker) – sektioner i Sverige, var med som medhjälpare under konferensen.

På konferensen invigdes projektets nya hemsida; www.tillgängligskola.nu, som också är projektets nya namn. Där finns det mängder med information om
astma, allergi, celiaki och intolerans, vad de innebär samt vad man kan tänka på både som lärare, rektor eller vän till någon som har någon av de här diagnoserna.
Projektledaren Emma Grönlund, var i våras på besök på Kyrkbacksskolan i Kopparberg. Där genomförde hon ett spel med några klasser, som ska ge elever mer kunskap om de olika diagnoserna. Mer om detta kan ni läsa i ett tidigare
reportage i Kopparbergarn!

Fakta om projektet:
Projektet är ett tre-årigt projekt, som når sitt slut i oktober i år och som finansieras av Allmänna Arvsfonden. Projektet bedrivs av riksförbundet Unga Allergiker och Svenska Celiakiungdomsförbundet.
Projektets mål är att skapa förståelse för astma, allergi, celiaki och annan överkänslighet, samt att skolor ska anpassas och bli tillgänglig även för elever med dessa diagnoser.

IMG_9198

Jesper Persson, vice ordförande i Unga Allergiker inför en paneldebatt, med rektor och elever, om tillgänglig skola.

IMG_9196

Projektledaren Emma Grönlund visar hur spelet som ska ge bättre LAG-anda fungerar. Alla som spelar får olika diagnoser. Här kan man bli ståendes och inte få flytta framåt, om man inte kan gå in i ett klassrum för det luktar parfym, inte vara med på idrotten för de ska vara ute och det är pollensäsong eller inte får någon mat, för de har missat att göra specialmat – händelser som inte är helt ovanliga för dem med någon sorts allergi eller överkänslighet.

IMG_9191

Marie-Louise Luther från Astma- och Allergiförbundet visar hur skolor kan göra en allergirond, för att skapa bättre miljö i skolan, inte bara för allergiker, utan för alla! Skolor som har gjort allergironden, kan om de vill finnas med på en lista där alla skolor presenteras. Tyvärr är det väldigt få skolor från Örebro län på denna sida. Kom igång – gör Allergironden för en friskare skola! Gå in på www.allergironden.se och följ de lätta instruktionerna!

Text: Rickard Didic´
Foto: Anna-Lena Didic´

1 kommentar till www.tillgängligskola.nu