News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Vinterspår 2020 Stripa Gruvområde

Vinterspår 2020 Stripa Gruvområde 

2020-01-04
Pensionärsleda och lördag fm. Vad göra idag? Google vet ju allt och en koll visar att det tydligen finns ”Vinterspår” i Lindesbergs kommun. I vår jakt på vinter kanske detta är vad som fattas, massor av snö och skidåkare som tränar för Vasaloppet och andra motionslopp här omkring. Kan man kanske låna lite vinter och dra igång det gamla loppet ”Mårten Finne” 😉
Nej, det visade sig vara en konst- och kulturrunda i kommunen. Lindesbergs kommun är ju ganska stor till ytan, så det fick bli en del av den norra delen. In i Subarun och vi ställde kosan söderut.

Man kommer ju först till Löa sedan Vasselhyttan. Nej, inga skyltar vid vägen, inga tecken på aktiviteter??? Ok Storå då? Nej inget här heller konstigt. Vi chansar med Stripa. Ok. Efter att passerat det gamla Folkets Hus och tagit ”Stripavägen”, hittar vi tecken på att något är på gång

Upp till gruvan alltså. Här är det folk och bilar överallt?? Förklaringen kom när vi kom ur bilen och gick mot byggnaderna. Massor av utställare hade samlats på ett ställe, kanske medvetet från arrangörerna. Att samla många, betyder att flera besökare troligen ser fler utställare, då de bara behöver åka till ett ställe.

Vi började uppe vid Bryggeriets byggnader där två tjejer, Agnes Magnusson och Meret Stockhecker hade ställt ut bilder och installationer.

Vad finns bakom den dörren, som alla skulle in genom?

Hela ”pissoaren” var en installation som jag inte kan beskriva, men det var både lite skrämmande och skojigt/mysigt på samma gång.

På den här tavlan tv. fick publiken vara med och lägga till vad man tyckte fattades. Någon uppfattade den som en kal trädstam och ritade dit ett eller flera löv t.ex. Här intervjuvade av NA:s utsände.

Vi gick vidare genom själva bryggeriet där visning pågick, men den hade börjat, så vi nöjde oss med ett par bilder sedan gick vi vidare till nästa.

Nästa besök blev nr 8, vilket visade sig vara en utställning med namnet ”Glöd” med och av Gunilla Dovsten, Kajsa och Jonny Karlsson, Thomas Lundkvist och Lehn Domnink.

Det här verkade vara det gamla gruvförrådet med tanke på hyllornas placering och innehåll.

Musik hördes och när vi kom runt hörnet, syntes bekanta ansikten med instrument.

En lite rolig installation

och här är texten.

Nästa besök blev, vad jag tror, det gamla kontoret och på bottenplan i gruvstugan huserade nr 9-17. Här fanns keramiker, tygkonstnärer och bildkonstnärer samt en silversmed. Direkt man kom in genom dörren blev man påmind om vilken verksamhet som bedrivits på området.

Den här bilden visar ett av kvinnornas arbetsuppgifter. Den är troligen stationär, så den kan man beskåda om man besöker gruvan.

Här en modell av gruvan.

I ett av rummen huserade Guldsmedshyttekonstnären Arne Holm med sin utställning ”Vi och naturen”. Tyvärr passade det inte att fotografera konstnären denna gång.

I ett rum intill visade det sig vara en keramiker vid namn Solveig Petrovic från Keramikverkstaden Artea i Örebro.

På samma våningsplan hittade jag info om vad som brutits i gruvan och ett exempel som är ett konstverk i sig självt.

Randig blodstensmalm.

Vidare på samma plan kommer vi till en silversmed från Guldsmedshyttan och som visade fantastiska arbeten.

Veronica Holst Kallin.

som följdes av Barbro Helsing Pettersson, som visade sina bilder.

Dags att byta våning och som vanligt när man är ute och reser hittar man alltid någon eller några Kopparbergare.

Fortsättning följer….

Text och foto: Benny Collin

1 kommentar till Vinterspår 2020 Stripa Gruvområde

  • Anna Forslund

    Vilket bra repotage och fina bilder Benny Collin….ser fram mot fortsättningen!
    Mvh Anna Forslund