News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Vetenskapen går hem vid HSB Hemvreten

2023-04-01

Vetenskapen går hem vid HSB Hemvreten
Premiär i dag lördag!

 
HSB Hemvreten 3 januari 2023. Sol och minus 8 grader. Med andra ord en bild före. Fler kommer.


Kyrkvägen 2 även denna bild från 3 januari. En ”förebild” till.

Vad menas med detta? Jo, Kyrkvägen 2, 4, 6 i Kopparberg är med i framtidens energiförsörjning. Dags att göra energi på ett hållbart sätt. Solceller som skall hjälpa 50 hyresgäster/lägenheter till en lägre elkostnad i framtiden. Solskens-El AB heter företaget som utför arbetet och svarar för framtida service av anläggningen. Företaget har sitt säte i Solliden. Tyvärr fanns ingen representant för företaget närvarande när Kopparbergarn besökte platsen, men en av de båda montörerna, Sigvard Solström (!) berättade lite, om än en smula motvilligt och ville tyvärr inte vara med på bild.


– På Kyrkvägen 2 skall stående paneler sättas på taket i stativ med rörlig platta (tilta) för att följa solen uppgång till nedgång. AI (Artificiell Intelligens) ser till att flytta panelerna med fem minuters intervall. En elektromagnet, eller solenoid, är drivenheten. Ytan blir då riktad mot solen hela tiden. Man räknar med att öka verkningsgraden med minst 75 procent tack vare detta gentemot fasta paneler.


Några balkonger har nu fått de nya stora energigivande solcellerna på plats. De är 1,1 gånger 3,6 meter. Dvs. nästan 4 m². Solpanelerna är svensktillverkade med ett nytt format för att passa in på balkongerna.
Först ut är Kyrkvägen 4. Alla hyresgästerna kommer att ta del av elen i andelar av boytan. Solelen kopplas in på elnätet efter elmätarna. Med andra ord blir elen skattefri för oss hyresgäster. Om det blir överskott så säljs elen tillbaka till nätägaren som då betalar spotpris.

Provkörning av alla komponenter är nu slutförda och godkända vecka 12. Första dagen i andra kvartalet 2023 är det dags att bjuda in Ansvarig Myndighet att trycka på startknappen. Välkomna!
I samband med provstarten bjuder Solskens-El AB in andra bostadsrättsföreningar och enskilda till ett intresse-event med demonstration, information och ett lockande rabatterbjudande.
– Välkommen till Kyrkvägen 4, 2023 04 01 12:0:00 – 14:00, står det på det informationskort som  Sigvard Solström refererar till.

Den andre montören, Eskil Ekmark,  berättar:
– Kyrkvägen 6 kommer senare i vår och de stora rörliga på taket dröjer till i höst.
– Där måste skorstenarna besiktas innan arbetet kan börja. Ett enormt batteripaket installeras i en före detta panncentral för att vi skall kunna använda vår egen el även under den tiden solen är frånvarande. Han påpekar också att rabatterbjudandet gäller endast för dem som tecknar nytt avtal på plats i dag den första april 2023!

Ett spännande projekt som lönar sig i längden. På tal om längd så är det långt till solen. Det tar ~ 8 minuter för att solljuset skall nå oss. Tar man flyget så blir det cirka 17 år i 1000 km/tim. Men det går väl som för Ikaros. Vaxet smälter. Till månen med samma flyg tar det bara 15 dygn. Vad har man då för bränsle i tanken för att räcka så länge? Tänkte inte på dä! Jo, solceller naturligtvis. Ju närmare man kommer solen desto mera energi och hastigheten ökar med en linjär förändring.

Foto och text: Bo Kempegård

 

2 kommentarer till Vetenskapen går hem vid HSB Hemvreten