News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Växthuset 2

Skaffa växthus II

15-05-09

Lägga grund

Det började våras, och så fort som tjälen gått ur jorden, måste grunden läggas.

Hustrun, som var den drivande i projekt V som i växthus, hade för länge sen sett ut den bästa platsen. Att ett mindre träd redan sett ut den platsen åt sig, var inget hon tog hänsyn till. Trädet skulle bort, vilket hon överlät åt mig att ombesörja.

En riktig karl är förstås utrustad med motorsåg, så att få bort trädet gick i ett nafs. Stubben var däremot en vresig typ som envist höll sig till den gamla norrländska devisen ”vi flytt int!” Med spade spett och yxa lät den sig dock övertalas till sist men de återstående rötterna var flera meter långa som om de sträckt iväg i panik när jag bråkade med stubben. Även de spårades upp och förpassades till en lämplig plats långt bort från växthusets närhet.

Har ni kära läsare lagt en grund till en byggnad någon gång? Om ni har det, då vet ni hur svårt det kan vara. Om ni däremot inte har prövat på det, försök att undvika att bli inblandad i liknande projekt. För egen del var jag emellertid i allra högsta grad inblandad – i projekt ”V”.

I teorin verkar det kanske inte så svårt. Man utgår från ett hörn, och lägger med hjälp av ett vattenpass den första plankan helt vågrätt. Sen fortsätter man med nästa och nästa, så långt brukar allt gå bra. Det är först när man lägger vattenpasset på den fjärde sidan, som man upptäcker hur mycket den lutar! Så det är bara att göra om tills allt är (nästan) rätt. Men det var bara början. Grunden skall ju dessutom vara helt rektangulär med rät vinkel i alla hörn! Som tur är, kan man i sådana lägen ta den gamle greken Pythagoras till hjälp.

”Summan av kvadraterna på kateterna är lika med kvadraten på hypotenusan” påstås han ha sagt. Att andra menar att både Pythagoras och kamraten var på hypotesnusen, hör egentligen inte alls hit. I praktiken kan man använda gubbens matematik för att skapa en rät vinkel, enligt följande metod: Mät från ett hörn upp exakt tre meter och gör ett märke på plankan där. Mät sen från samma hörn upp fyra meter åt sidan och sätt ett nytt märke på den plankan. Justera plankornas bortre ändar tills avståndet mellan märkena är exakt fem meter Voila! Detta utrop kan dock inte tillskrivas Pythagoras, eftersom han förmodligen inte alls kunde prata franska. Pythagoras var för övrigt inte den enda som hjälpte till med bygget.

Hustrun (inte hans alltså, utan min) var i allra högsta grad delaktig. Har jag sagt att hon är enarmad? Inte? Det var tur i så fall, för det hade inte varit helt sant. Men hon skadade sig svårt för ett par år sedan och har sen dess en nedsatt rörelseförmåga i vänsterarmen, vilket gjorde hennes bästa arm till den sämsta, men hon klarar numera förvånansvärt mycket med den. Jag lyckades till sist, med hjälp av Pythagoras och min mer eller mindre enarmade hustru att få allting rätt. Men jag vill med bestämdhet påstå att när det gäller växthusbygget uträttade hon betydligt mer än Pythagoras. Mer om detta följer….

Text:Björn Öringbäck

1 kommentar till Växthuset 2