News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Våryra i Kopparberg

Våryra på Malmtorget

16 05 30

DSC1005

I lördags firade Kopparberg våren med en våryra i ortens affärer och på Malmtorget. Vädret har varit ostadigt på sistone, men lagom till arrangemangens början sprack molntäcket upp och solskenet flödade. Många människor lockades till platsen för att ta en fika på Loftcafeet,

DSC1003

beundra veteranbilarna, handla i marknadsstånden eller bara umgås med andra.

_DSC0996

Äldst bland de utställda bilarna var utan tvekan Hans Larssons Ford, en pärla som enligt ägaren tidigare rattats av en ”Klyktattare” som förr var en skämtsam benämning på jämtlänningar. (Jämtlands län hade länsbokstaven ”Y” som alltså kan liknas vid en klyka!) Hans hoppas att han kan få tag på en äkta registreringsskylt från den tiden.

DSC0999
Alla bilarna var vackra att se på, men Kopparbergarn fastnade särskilt för en röd Caddilac de Ville från 1968, och hade vi haft ett skönhetspris att dela ut, så hade den varit en stark aspirant.

DSC1002

Alla gamla bilar har också en egen historia, och cadillacens ägare, Tommy Andersson berättade för oss om sin dyrgrip.
Han importerade en gång bilen från USA, där den stått många år i Nevadas öken, där rost är ett okänt fenomen, men där drivande finkornig sand är desto vanligare.
– Jag fick plocka ner hela bilen i delar för att göra rent allt, säger Tommy. Men sen gjorde bland annat sjukdom att den låg nerpackad i tio år innan jag kunde börja det renoveringsarbete som skulle förvandla skrotet till den skönhet Cadillacen är i dag.
-Många av dagens utställare är medlemmar i Old Wheels Bergslagen, berättar Tommy vidare. Den 11 juni blir det en ny bilträff vid Morsans Nostalgicafé i Ställberg och alla är välkomna. Kan du få in det i artikeln,tror du?

Medan mycket folk var församlat, passade vi från Kopparbergarn också på att dela ut ännu ett av våra hederspriser till en välförtjänt Ljusnarsbergare. Mera om detta i en separat artikel.

Text och foto: Björn Öringbäck

3 kommentarer till Våryra i Kopparberg

 • Tommy Andersson

  Mycket fina foton och reportaget. Tack från Morsans Nostalgi Café i Ställberg

 • Björn Öringbäck

  Oops!
  Länsbokstäverna kom visst lite i oordning!
  Det var länge sen jag hade något bruk för dem – och länge sen jag var geografilärare. Men det är bara att säga som på TV: Jag är inte smartare än en femteklassare!
  Björn Öringbäck

 • hans larsson

  Som gammal geografilärare borde Björn ha lite bättre koll på länen. Klyktattare kommer från Västernorrlands län. Jämtlands län hade Z och blev därför zurjämtar. Tack