News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Värme här och där – en flisig historia

Värme här och där

2022-12-09

I Kopparberg har vi fliseldning som ger centralvärme från Gruvbacken. Från centrum kan man se en rökpelare.


Foton från byggnationen 2017.

I Guldsmedshyttan var det öppet hus för att fira fem år av värme som fortfarande värmer, från Guldsmedshyttan till Storå.
I augusti 2016 påbörjades arbetet med att ta tillvara spillvärme från Baettr, (f.d. Global Castings), samt att bygga ett fjärrvärmenät i Guldsmedshyttan.

Här syns alla flöden och temperaturer. Hur varmt är utvattnet och returvattnet? Ut var det 93 °C och returen var 50 °C. Så var det i dag när det var cirka minus 10 °C.

Fredrik Jansson berättar att det är rejält varmt invändigt. Hur varmt? ~ 1000 °C är svaret.

En mycket stor termos, men heter egentligen ackumulatortank, som finns i Guldsmedshyttan är 19 meter hög. Rymmer 500 m³.
Thermos kommer från grekiska och betyder varm. Vi var fyra personer som tyckte att det lutade. En synvilla? Ja. När vi förflyttade oss några meter åt sidan var ackumulatortanken inget lutande torn i Pisa. Hur många pellets går det på ett kilo? Det var ingen närvarande som hade svar på detta. Svar kommer senare.

Nu åker vi norrut igen medan röken stiger i högan sky.
Antal pellets/kg? Man får aldrig ge sig. Kollar på internet. Inget svar. Trodde att alla svar fanns där. Men icke! Ingen vet. Men som tur var så fanns det bekanta på Östanor i Löa som kunde hjälpa till.
Jag fick en påse med 1000 gram med hem. Sitter och räknar och räknar och räknar. Äntligen finns det ett resultat! Svaret är: 961 stycken. Det finns kanske andra resultat beroende på fabrikat.

Text och foto: Bo Kempegård 

 

1 kommentar till Värme här och där – en flisig historia

  • Anna-Lena Didić

    Tack för lektionen! Roligt att få lära sig mer om saker och ting som finns i vår närhet!