News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Världsmästare igen

Världsmästare igen.

2019-08-27

Så har Ken Karlsson och Ulla Kalander Karlsson gjort det igen.

Vid årets VM i guldvaskning blev det två guld och en guldtacka för Ken.

Ulla lyckades bärga ett guld och ett silver.
Nu har Ken sammanlagt 32 VM-medaljer och Ulla 34. Om man tror att deras framgångar beror på minimal konkurrens tror man fel. I år var det ca 600 tävlande från 24 länder. Ken och Ulla tycker att det blir allt fler som tränar mycket och det blir allt tätare i resultatlistan mellan deltagarna. Tävlingarna i år gick i finska Tankavaara 30 mil norr om polcirkeln. En morgon var det is på vattnet. Det blev att inhandla handskar för att hålla händerna varma mellan heaten.

Guldvaskartävlingarna har satt Kopparberg på kartan. Tävlingarna är åter tillbaka till Rydbergsdal efter att man prövat att göra det mer publikvänligt på Malmtorget. Men det blev en miss. Miljön nere i dalen passar bättre för guldvaskning.
Ken och Ulla berättade att det är många parametrar som styr tävlingarna. Sanden som de små guldkornen ligger i skiljer sig mycket och det är avgörande för hur man kommer att vaska.
Ju finare sand desto lättare att missa guldet.

Årets VM föregicks av finska mästerskapen. Då lanserades i ny hink som framförallt Ulla inte kom överens med, så helgen innan VM övade både hon och Ken på att hälla rätt mängd material i vaskpannan. Det gick tydligen bra eftersom resultatet blev som det blev. Det normala är att man tömmer hinken på tre gånger i vaskpannan. Det skall vara mellan 7-12 nuggets i hinken. Så har man hittat sju på kort tiden kan man ligga bra till men skulle det vara 8 blir det inte så bra. I varje hit är det 30 deltagare. Man trycker själv på en knapp som piper när man är klar. Det kan kännas stressande när deltagarna runt om en anser sig klara. Ken och Ulla berättar att ta det finns de som tar sig till final sedan blir det stopp. Pressen blir för stor.
Ken säger att han försöker stänga in sig i en bubbla så det blir bara han och vaskpannan. Det framvaskade guldet får den tävlande behålla. De små nuggets som används kommer från Yukon. Det går åt mellan 50-60 gr till varje tävling.
Det tävlas också i tvåmannalag. Det vann Ken och Ulla för 5:te gången.

Sista tävlingen möts alla som vunnit tidigare. Ken vann herrarnas klass och fick en 50 grams guldtacka av 999,9 % rent guld. Ulla kom tvåa i damklassen.
Ulla och Kent framhåller den fina sammanhållningen i guldvaskarkretsar. Man gläds med varandra när det går bra och tycker att vinnaren är väl värd segern.

För några år sedan fick de tävlande både pokaler och stora materiella saker. De berättade att en kvinna vann en så stor pokal så att hon fick han den son handbagage på flyget. Det har gått att vinna bl.a solarier och takboxar.
Nu blir det mesta bara medaljer och det tycker Ulla och Ken är bra.

Medaljerna är vackra och anpassas för varje tävling.

De har samlat på sig en ansenlig mängd pokaler och medaljer.

Men den här artikeln kan inte skrivas färdig utan att nämna den speciella vaskpanna som Ken och Ulla vidareutvecklat. Sven Kiuru tog fram den ursprungliga prototypen. Panna håller de mått som reglerna säger. Diameter max 500 cm, djupet 5 cm och rillerna 15 mm.
Det som är speciellt för deras vaskpanna är att rillen längst ner har en negativ innerkant. De har sålt 2000 pannor. Ställbergs Mekaniska tillverkar dem. Eftersom materialet är av mycket hård plast är det svårt att svarva så det behövs stor erfarenhet och rätta maskinerna för att klara det.
Nästa år arrangeras VM i guldvaskning i Tjeckien. 2021 är VM i Canada. Ulla och Ken reser dit någon vecka innan eftersom de lovat hjälpa till med planeringen och genomförandet av tävlingarna.

Ken och Ulla reser inte bara på tävlingar. Ett bevis är att den nuggets som Ken bär om halsen har han själv vaskat fram i Yukon.
Det skall bli spännande att följa deras fortsatta guldresa med vaskpannan.

Text: Thyra Lundell Foto: Bengt Lundell

3 kommentarer till Världsmästare igen