News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Våffelkalas med föredrag

Våffelkalas med föredrag

2015-03-29
DSCN1224_650px-1

På våffeldagen inbjöd Internationella Gruppen i Ljusnarsbergs församling till kalas i Församlingshemmet.

DSCN1215_650px-1

Men innan kaffe och våffla serverades höll Hans Lindqvist, från Västerås, ett mycket intressant och lärorikt föredrag om Liberia. I 20 år tjänstgjorde han som präst och missionär i landet. Under 14 år av dessa var det inbördeskrig. Han gav egna minnesbilder från krigets fasor men också hur det så småningom blev fred.

Det var kvinnorna i Liberia som startade kampen för fred. De började samlas i Lutherska kyrkan. Helt vitklädda utan smycken kom de till kyrkan var tisdag för att be, samtala och fasta. Gruppen kvinnor blev allt större. Så småningom började de samlas utomhus, på ett centralt torg, där landets president passerade varje dag. Ledaren för kvinnorna var Leyma Gbowee som fick Nobels Fredspris 2011. Snart ville också de muslimska kvinnorna ansluta sig.

Tusentals kvinnor samlades varje dag och nu kunde inte presidenten blunda för fredskraven längre. Han inbjöd dem till presidentpalatset för samtal. 2000 vitklädda kvinnor kom och efter två veckor kom beslutet att förhandlingar skulle inledas men det tog två månader innan detta skedde. Det blev en lång process. 2005 valdes en kvinna, Ellen Johnson-Sirleaf till president i Liberia. Hon fick också Nobels Fredspris 2011.

Hans Lindqvist hade förmånen att få deltaga vid denna festlighet. Om någon vill veta mer om Hans erfareheter från Liberia har Ljusnarsbergs Församling inköpt ett exemplar av hans bok ”Att bygga fred där freden alltid hotas”. Den kommer att finnas på biblioteket.

DSCN1217_650px-1

Åhörarna fick också en inblick i ebolans framfart i Liberia. Målet var att kunna förklara landet fritt från smittan till påsken. Tyvärr insjuknade en kvinna förra fredagen. Hennes familj, 86 personer, isolerades omedelbart. Men hon har haft ett stort kontaktnät under de 21 dygn det kan ta från det smittan finns i kroppen tills den bryter ut. Så nu dröjer det innan man kan säga att faran är över. Vi fick perspektiv på situationen när Hans berättade att det finns cirka 50 läkare på en befolkning på 4 miljoner. Hälsobudgeten är på 75 cent per innevånare och år.

Åhörarna i Församlingshemmet tackade Hans för den intressanta och tänkvärda föreläsningen.

DSCN1223_650px-1

Kaffebordet var dukat och från köket kom doften av våfflor.

DSCN1222_650px-1

Samtalsämnet runt borden rörd sig om reflektioner kring det vi nyss hört. Det var bara lite synd att inte fler hade hörsammat inbjudan.

DSCN1221_650px-1

Text och Foto: Thyra Lundell

1 kommentar till Våffelkalas med föredrag