News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Vad är det för dag i dag?

Vad är det för dag i dag?

Lite om temadagar

Det där med temadagar kan göra en smått förvirrad. Temakalendern verkar vara en kaotisk blandning av FN-sanktionerat tungsinne som ska påminna oss om förintelsens offer, barnmisshandel och könsstympning men också mera livsbejakande företeelser som geléhallon, kanelbullar och glass och dessutom handelns egna dagar, som på olika sätt manar oss till ökad konsumtion.
Den senare sortens temadagar är ju inte så svåra för oss vanliga människor att fira (om vi har pengar över till det ändamålet) men värre är det kanske med dagens tema som är Adoptionens dag!

Ska vi göra slag i saken och adoptera någon i dag? Fast bara för i dag!
Hur är det med grannfamiljen, har de inte tillräckligt med ungar för att låna ut någon till en endagsadoption eller åtminstone en halvdags?
Skulle det ändå inte funka så finns det ju tack och lov alternativ.
I dag firas också Europeiska Antibiotikadagen, världsdagen till minne av trafikoffer, samt benbuljongens dag.
Kanske kan man i medicinskåpet hitta ett par penicillinpiller att fira med? Värre blir det kanske att ge sig på att koka benbuljongen, för var får man tag i lämpliga ben? Den som firade kaninköttets dag den 5 november fick kanske några över.

Världsdagen till minne av trafikoffer är ju en temadag av det mera seriösa slaget, och även den som själv är lycklig nog att inte ha förlorat någon vän eller anhörig i trafiken kan ju alltid passa på och ringa eller besöka någon som råkat illa ut.

På tisdag blir det lättare att välja, men desto svårare att hinna med, om du vill klara av alla den dagens teman. Då sammanfaller den Internationella mansdagen med Världsdagen mot barnmisshandel. Och dagen för Kvinnligt entreprenörskap inträffar samtidigt med den Internationella toalettdagen! Rena sammanträffanden får vi hoppas!
Men inte nog med detta. Den som eventuellt inte har en aning om vad iktyos är, kan ju i alla fall ta reda på det och eventuellt ge ett bidrag till de drabbades förening den dagen.
Och skulle ingen av de ovanstående orsakerna passa just dig, så kan du kanske i stället fira amaryllisens dag. Vadå, har du ingen amaryllis? Men så gå och köp en då, det vimlar av dem i affärerna just nu och de är inte dyra. Jasså, du är allergisk mot amaryllis?
Då får du fira en helt annan temadag. Här nedan får du några förslag till dina egna temadagar, som du kan sätta in i almanackan var du vill.

Göra någon glad dagen. Det är en dag som kan firas i all enkelhet, hemma eller borta och den dagen behöver inte nödvändigtvis innebära att någon handlare blir glad. Det finns ju så många andra sätt att glädja en medmänniska vare sig det gäller en närstående eller en ren främling.

De goda minnenas dag. Tillsammans med en vän kan man återuppliva goda minnen, gemensamma så väl som egna. Berätta för varandra om fina minnen ur vardagen och fira dem med gott kaffe eller annan lämplig dryck! Men man kan också fira den här dagen på egen hand. Gärna med papper och penna till reds. Skriv ner något om ett bra minne och spara papperet. Om du firar de goda minnenas dag åtminstone någon gång i månaden, så har du snart en lång lista över de bästa stunderna från ditt liv, hittills. Men om du firar den här dagen på egen hand, så var lite försiktig vid val av lämplig dryck! Det är lätt att bli sentimental annars.

Värderingsdagen firar man kanske bäst på egen hand, men kan också genomföras med en eller flera andra. Också här gäller det att tänka efter och skriva en lista. En bra sak med värderingsdagen är att man inte behöver rangordna de olika företeelserna sinsemellan utan det räcker med att anteckna ”allt” som man sätter värde på i sitt liv just då. En annan bra sak är att man kan fira den här dagen igen, så fort man kommer på något att tillägga.

Prioriteringsdagen är också värd att uppmärksamma då och då. Den ger oss tillfälle att fundera över vad som är mest angeläget att åtgärda under tiden fram till nästa prioriteringsdag. Det kan gälla sådana där saker som vi visserligen är medvetna om, men som vi helst inte vill ta itu med, eller sådant som vi redan skjutit upp så länge att vi mer eller mindre glömt dem på riktigt. Ibland är vi inte riktigt beredda att ta den kostnad en åtgärd förväntas föra med sig, och är den dessutom förknippad med ett visst mått smärta (som ett tandläkarbesök), så förblir det kanske ogjort en tid.
Under prioriteringsdagen gör man en lista igen. Den här gången ska punkterna på den rangordnas och de, som kommer överst på listan ska betas av snarast. Nästa prioriteringsdag jämför vi listan med de nya förslag som kommit till och så gör vi en ny rangordning. Glöm inte att omgående ta i tu med det viktigaste!

Verkar de ovanstående temadagarna alltför ambitiösa, så välj någon av dem här nedan att börja med.

Leendets dag. Ge alla som du möter ett leende.
Barnasinnets dag. Gör något som du tycker skulle vara roligt, men som känns alldeles för barnsligt.
Unna dig själv dagen. Nån gång ska man väl vara värd att bara tänka på sig själv! Inte för ofta bara, och inte på bekostnad av någon annan.

Ovanstående får spridas fritt med angivande av upphovsman

Björn Öringbäck

1 kommentar till Vad är det för dag i dag?