News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Utveckling med miljötänk

Utveckling med miljötänk

16-06-03
_DSC1009bweb

Utveckling och förnyelse är viktigt för Kopparbergs Bryggeri.  Det senaste tillskottet i serien av nytänk är den stora energianläggning, som igår invigdes av landshövding Maria Larsson. I byggnaden finns en ny fastbränslepanna som eldas med pellets, en ny kylanläggning och en ny tryckluftscentral, som tillsammans kommer att minska bryggeriets energibehov med 30% och utsläppet av växthusgaser från oljan man tidigare eldade med, med 97% eller 3000 ton/år.

_DSC1025bweb

Rickhard Voigt, platschef på Kopparbergs Bryggeri, inledde invigningsceremonin med att berätta bryggeriets historia och att man började i närområdet, utvidgade sig inom Sverige för att sedan sikta mot hela världen. Idag säljs produkterna i 40 länder, främst då Kopparbergs cider.

– Det här är bra för oss. Det här är bra för miljön, avslutade Rickhard Voigt sitt tal.

_DSC1030bweb

Ewa-Leena Johansson, kommunfullmäktiges ordförande i Ljusnarsbergs kommun, var lika entusiastisk i sitt tal om hur kommunen ser på utvecklingen av bryggeriet och vad det kan ge i framtiden.

– Jag är en glad lokalpatriot och har följt utvecklingen i 14 år, sa hon och att bryggeriet investerat 50 milj kr på att få bort användningen av fossila bränslen ser hon som en investering även för de som bor i kommunen och som vill att det ska finnas arbeten i framtiden och en god miljö att leva i.

_DSC1039bweb

Produktionschef Erik Karlsson berättade i ord och bild om den stora satsningen och energiomställningen. Han berättade att mycket arbete har lagts ner på att hitta rätt leverantör av pellets och att man nu kan skicka tillbaka askan till Falu Energi, som sprider den på sin skog där de hämtar materialet till pelletsen. Det kommer att gå åt ca 2800 ton pellets.

Produktionen ger, särskilt framställningen av öl, ett visst energiöverskott och man har sökt vägar för att använda även detta.

– Det gäller att matcha energiöverskott mot en användare, påpekade han och nämnde fjärrvärmesystem i sammanhanget.
Även kylsystemet bygger på att man ska kunna återvinna energin genom att använda ammoniak i systemet.

_DSC1074

Den nya anläggningen är dessutom byggd så, att man ska kunna växa ytterligare. Kulvertar förbinder den 500 m2 stora nya byggnaden med själva bryggeriet och samordningen av de olika systemen av ånga, tryckluft och kyla i byggnaden gör att man får stora energivinster.

Så var det dags för centralfiguren i ceremonin.

_DSC1042bweb

– Idag har jag en rolig dag på jobbet, sa landshövding Maria Larsson där hon stod framför det blågula bandet. Framtidssagan får ett nytt kapitel fortsatte hon och berättade att hon tänkte på alla nya Ljusnarsbergare som ska jobba här.

Hon berättade att de 30% som landstinget bidragit med ingår i något som kallas för ”Klimatklivet” och som är en satsning tillsammans med Naturvårdsverket.

På Naturvårdsverkets hemsida kan man läsa, att under 2015 uppgick stödet till 125 miljoner kronor. Ytterligare 600 miljoner kronor per år kommer att delas ut för klimatinvesteringar för 2016, 2017 och 2018.

– Det här är en klockren investering inom Klimatklivet, slog hon fast. Här har man inte bara snackat, utan här är det verkstad, fortsatte hon och berättade att detta är en av deras största satsningar.

Hittills har Kopparbergs Bryggeri och sju andra satsningar fått hjälp, men det finns mera pengar och möjlighet för fler att satsa på miljötänk.

Så tog också hon upp bryggeriets historia från 1800-talet och framåt. Länsstyrelsen har varit med även tidigare och bidragit.

_DSC1061bweb

– Idag skrivs det nya kapitlet för Kopparbergs Bryggeri, avslutade hon och så klippte hon bandet, som bekräftade invigningen av den nya anläggningen.

_DSC1047bweb

Från Länsstyrelsen var också Åsa Ödman med och hon kunde berätta, att de 30% som länsstyrelsen bidragit med genom ”Klimatklivet” är hela 15,3 milj. kr.

Efter att Rickhard Voigt tackat alla och i synnerhet Länsstyrelsen, fylldes ciderglasen på och det fanns snittar att stoppa i sig.

_DSC1079

Nu skulle det kunna vara slut här, men Kopparbergarns representanter blev medbjudna på lunch efteråt. Iförda säkerhetsvästar begav sig de närvarande till restaurangen, där en härlig lunchbuffé stod uppdukad och det pratades och sorlades glatt och trivsamt.

_DSC1083

Invigningar kunde det gärna få vara lite oftare gick tanken.

Text: Inger Aftonljus
Foto: Björn Öringbäck

 

2 kommentarer till Utveckling med miljötänk