News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Utsiktstorn hemma och borta

Utsiktstorn hemma och borta

2020 -01-11

”Hemma” betyder i det här sammanhanget naturligtvis ”inom Ljusnarsbergs kommun”, och där har nu turen kommit till det kanske mest välkända tornet, det på Klockarbacken, strax väster om Kopparbergs centrum.

Enligt uppgift är det byggt av Berglöfs Verkstäder och materialet är järnvägsräls, men är det någon som vet vem som svarade för konstruktionen och när tornet uppfördes?

Inte långt från tornet ses ett par höga master med utrustning som bland annat förser omgivningen med signaler för mobil telefoni och data.

Spiraltrappan. Ej att förväxla med en skräckfilm från 1945.

Vy över Kopparbergs centrum

Utsikt över Näset

,

Söörgården i Södra Finnfall

Men ännu längre bort – faktiskt så långt bort att vi inte kan se ända dit från Klockarbacken, ligger naturreservatet Kindlahöjden.  Det ligger ju inte ens i hemmakommunen, men eftersom det ligger relativt nära och dessutom har ett utsiktstorn, så får det också en presentation här.

Området består av  tämligen orörd bergslagsnatur, men en tydlig skyltning leder besökare åt önskat håll.

Det nuvarande utsiktstornet på Kindlahöjden är byggt i början av 1990-talet, men det fanns ett annat torn där tidigare.

Även härifrån kan man zooma in Stråssagruvan och dess mullhögar.

Men nu vänder vi hem igen!

Till sist har vi det där tornet med linhjulet överst, som kan skådas uppe vid värmeverket, men som utsiktstorn är det väl helt utsiktslöst?

Toppfotografen heter Bo Kempegård, troligen på topphumör när han tog sig till toppen av våra topppunkter, rent topografiskt sett. (en ordvits, väl värdig Bosse K, men denna gången producerad av samma skribent, som författat denna likväl som tidigare topp-presentationer, nämligen herr redaktören Björn Öringbäck himself).

 

 

 

1 kommentar till Utsiktstorn hemma och borta

  • Wilfriede (Frida) Sandberg

    Utsiktstornet vid Klockarbacken känner jag väl igen. Har bott ett stenkast därifrån i många år. Men jag har tyvärr ingen aaaaning om dess bakgrund