News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Utgrävning

Arkeologisk utgrävning i Kopparbergs centrum

15-03-26

IMG_7209

Kopparbergarns reportrar är ju som alla vet, alltid nyfikna, och när massor av folk såg ut att köa till Fagers konditori, var det ju ett måste att stanna upp och kolla vad som var i görningen. Det visade sig vara folket från The Non-Existing Center (eller gänget vid Ställbergs gruva) som var i farten igen! Efter succén med kulturkvällen i Ställdalen förra veckan har de nu tagit sig an ett arkeologiskt projekt ”mitt i stan”.

IMG_7213

Någon vanlig utgrävning handlar det dock inte om, utan det är anslagstavlan utanför konditoriet som drar till sig deras uppmärksamhet. Kanske inte så mycket budskapen från de aktuella affischerna och plakaten, men i likhet med en traditionell utgrävning, undersöker de vad som döljer sig under ytan.

The non-existing center har en tid residerat i Konstföreningens lokal Galleri Blå Soffan, och det var där nere som det hela tog sin början med en kort föreläsning om arkeologi.

IMG_7200

Under ledning av arkeologen Benjamin Grahn-Danielsson drog sen hela sällskapet upp till anslagstavlan, där ”utgrävningen” började.

IMG_7210

Hela arbetet dokumenterades, inte bara av det egna arbetslaget och Kopparbergarn, utan även av SVT:s Kobra.

IMG_7212

Varliga händer lossade häftstift och klammers så att allt kunde sättas på igen, och så undersöktes lager för lager.

Arbetet drog naturligtvis till sig besökare, och även våra invandrare visade stort intresse och deltog aktivt i arbetet.

IMG_7217

Ahmed Asuzaid från Palestina

IMG_7219

Fatouma Abdillahi från Somalia var där,

IMG_7218

liksom Ulf Hilding,

IMG_7206

Annmari Lööf från ABF, och Ing-Mari Ekman från Svenska Kyrkan,

IMG_7203

Nere i Blå Soffan sattes fotografierna upp på skärmar för vidare undersökning och bearbetning.

Till sist, och egentligen helt utan sammanhang med själva ”utgrävningen”, måste ett oväntat sammanträffande nämnas. Vid ett privat samtal med arkitekten, Benjamin Grahn, visade det sig att han, liksom Kopparbergarns reporter, hade bott länge i Göteborg, men inte bara på samma gata, utan även i samma lägenhet – med några årtionden emellan!

Text och foto: Sture Ekmark

1 kommentar till Utgrävning