News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Utflykt till Åbostugan

Utflykt till Åbostugan.

2015-12-16

001 IMG_7371_650px-1

Söndag den 13 december. Luciadagen. Förmiddagen bjuder på klart och kallt väder. Minus 8 grader. Min gumma Thyra och jag klär oss för utevistelse. Packar ryggsäckarna med kaffe och tillhörande doppa. Sätter på hunden Jansson halsbandet och äntrar bilen.

C:a 17 kilometer öster om Kopparberg efter vägen mot Kloten passerar vi Åbotjärnarna. Svänger snart av mot vänster, följer grusvägen 600 meter och parkerar bilen.

En dekorativ frost har bildats på växtligheten efter senaste dygnets kyla.

002 IMG_7332_650px-1

003 IMG_7372_650px-1

Vi vandrar Bergslagsleden mot väster och snart når vi Åbostugan som är vårt mål.

004 IMG_7370_650px-2

Vi tänder en mysbrasa och förser oss av det medförda kaffet.

005 IMG_7341_650px-2

Sakuppgifter inhämtade från anslag vid och i backstugan.

I Åbo-området har 200 till 300 personer tidigare livnärt sig i huvudsak genom arbete med kolning, skogshuggning och timmerkörning. Medströms Sandån, c:a 500 meter från Åbostugan, fanns ett mindre sågverk. 100 meter uppströms fanns en mindre kvarn. Många husgrunder i omgivningen vittnar om tidigare bosättningar.
Den smalspåriga järnvägen mellan Bånghammar och Kloten lades ner år 1934. Sågen upphörde. Även skolan vid Källtjärn en dryg kilometer öster Åbostugan stängdes. De bofasta lämnade efter hand området.

Backstugan vid Sandån.

När stugan tillkom är oklart. Däremot vet man att träarbetaren Anders Jansson med hustru och sju barn var de sista som bodde här. Familjen avflyttade år 1900 och därefter förföll huset.
Ända in på 1980-talet levde en av de sist boende, nämligen dottern Signe född 1894. Hon bodde de sista åren av sitt liv vid Lakabäcken tillsammans ned en son. Signes berättelse om förhållandena på Åbo finns att läsa i stugan.

006 IMG_7361_650px-2

Stugan hade bara ett rum. Man kom in i stugan direkt från ingången på den fria främre kortväggen.

007 IMG_7365_650px-1

Vid den inre kortväggen fanns en öppen härd och en gjutjärnskamin som uppvärmningsanordning. I anslutning härtill fanns en murad bakugn. Stugan hade jordgolv och delvis bara stenväggar. Till sön- och helgdagar lade man ut granris på golvet för att det skulle se lite pyntat ut. Mat lagades i den öppna härden.
Sovplatserna bestod av en säng för mor och far. Ytterligare en säng och en bänksäng så kallad fällbänk för barnen.
Familjen höll sig med en ko. Foder fick man genom myrslåtter och lövtäkt. Någon potatis kunde odlas framför backstugan men annars fanns ingen odlingsbar jord i närheten. Husbehovsved fick man ta i skogen. Att det var fattigt i familjen står helt klart och boendeförhållandena var mycket primitiva. Signe var knappt sex år när familjen flyttade till Källtjärn. Familjens yngsta barn var då bara några månader gammal.

Signes berättelse ger oss inblick och kanske förståelse för de levnadsförhållanden under vilka backstugesittaren och hans familj levde.

Fritid T-län, Hembygdsföreningen i Ljusnarsberg samt Byggnadshyttan i Örebro återuppförde backstugan vid Sandån. Stugan invigdes midsommarhelgen 1994.

008 IMG_7367_650px-2

009 IMG_7369_650px-2

I dag är stugan en välkomnande rastplats för vandrare på Bergslagsleden. Att rasta här vid denna backstuga påminner oss om livet i en förgången tid.

För återgivning av delar av den anslagna texten vid Åbostugan samt bilder.

Bengt Lundell.

5 kommentarer till Utflykt till Åbostugan

 • Birgitta Ekmark

  Vi åker ofta till Åbostugan med barn o barnbarn ,ett fint utflyktsmål .Tack för ett fint reportage .

 • anita nilsson

  Mycket intressant reportage, nyttigt för oss att höra hur folk levde för inte alls så länge sedan.

 • anna-meit brügg

  Järnvägen mellan Bånghammar och Kloten var inte smalspårig. Loket som användes där blev senare växlingslok på Kopparbergs station

 • Britt-Ingrid Stellin

  Tack för ett intressant reportage med fina bilder!
  Hälsningar
  Britt-Ingrid Stellin

 • Leif Broman

  Vid invigningen 1994 regnade det. På den tiden kallades stugan för Sandåstugan. Ett 50-tal besökare underhölls av Bromans blandning. Ett reportage gjordes av BP som fanns på den tiden.