News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Utflykt i Nittälvsdalen

Utflykt i Nittälvsdalen

2018-04-30
Frukosten har avnjutits. En blek sol skiner genom dimman. Beslut tas att åka och se hur långt våren kommit i Nittälvsdalen.

IMG_1691_650px-1

I början på veckan fick vi rapport om mycket snö på leriga vägar. Förvåningen blev därför stor när vägarna var upptorkade och fina att köra på.

Första stoppet gjordes vid mosipporna. Tyvärr bara knoppar än.

IMG_1675_650px-1

Nästa mål var Dansarbacken som enligt bilder från en vecka sedan var helt översvämmade.

IMG_1682_650px-1

Det var fortfarande mycket vatten så promenaden ut till ladan och grillplatsen fick ske via skogen och vindskyddet. Tyvärr hade någon med motorfordon åkt ut på Dansarbacken. Inte lyckats göra så djupa spår men ändå försvårat slåttern i augusti.

IMG_1679_650px-1

Vi avnjöt året första kaffestund vid grillplatsen. Spåren av årets vårflod var tydliga. Ladans nedre stockar var blöta. De tunga stockarna runt eldstaden och dess förankring hade förskjutits några decimeter. Men det blev en fin stund med hackspett, bofink och sädesärla som underhållare.
Till parkering hade det kommit ett par bilar till. Samtal inleddes och Kopparbergarn fick reda på att de skulle räkna älgspillning för jaktlagets räkning. Man skulle gå 100 meter sedan skulle det räknas på en yta av 5 m2. Detta skulle upprepas på ett antal ställen inom jaktlagets gräns.

Vår färd gick vidare.
Framme vid den lilla vägen som går till Eskils koja ställde vi bilen och gick till kojan. Solen sken om än något blek och gjorde vandringen mycket njutbar. Har du har möjlighet gå gärna från Dansarbacken eller vägen som vi gick till Eskils koja. Det är en fin promenad och lätt att gå.
IMG_1693_650px-1

Vid kojan satt vi en stund och njöt av Nittälven som hade gjort sitt lopp lite bredare än vanligt. Mycket vatten behöver stor plats.

IMG_1700_650px-1

Nästa mål var Uvbergsbron. Där var det mycket folk med kanoter som gjorde sig beredda för en färd mot Ljusnarn.

IMG_1705_650px-1

Nordic Discovery som hyr ut kanoter i Kloten var där med ett sällskap som hade hyrt kanot för en tvådagars resa till Skäret.

IMG_1702_650px-1

Det fanns också ett 20-tal andra kanotister med annorlunda färdmedel, packraft. Deras ”kanoter” var uppblåsbara. Den vägde bara tre kilo och när luften släpptes ut rullades den ihop som en sovsäck. Materialet i packrafterna var gummi och plast vilket gjorde dem mycket hållbara mot slitage som vassa stenar kan ge.

IMG_1703_650px-1

Kopparbergarn talade med två män som hade börjat dagen med att lägga ut från Brattforsen i sina packraft.

IMG_1706_650px-1

De andra i sällskapet startade vid Uvbergsbron och hade avsatt 3 dagar för att nå Ljusnarn.

IMG_1708_650px-1

Två hundar, storpudlar, tog matte med sig i båten. Hundrarna var lugna och stillsamma så det skulle nog gå bra.

IMG_1704_650px-1

Några ägde sina packraft andra hade hyrt av försäljaren ”packraft sverige.se” som också stod för servicen.

Det är fantastiskt vilka fina och intressanta möten man kan få under en lördagstur med bilen i Nittälvsdalen.

Text: Thyra Lundell Foto: Bengt Lundell

2 kommentarer till Utflykt i Nittälvsdalen

  • Det gick jätte bra med pudlarna 😊
    /Matte

  • Frida Sandberg

    Det var länge sen jag var i Nittälvsdalen och utsikten att få komma dit är väl inte de bästa för mej just nu. Så jag tackar Thyra och Bengt att dom på detta sätt tar med mej dit