News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Utflykt 3 juni 2020

Utflykt 3 juni 2020

2020-06-05

Samling vid Tingshuset, 25 deltagare + Maud och Håkan. 15 bilar gav sig iväg norrut efter genomgång med karta då det var många små grusvägar med avstickare idag.

Första stopp var Aspfallet väster om Stora Sten. Håkan hade hittat en flygbild hur det såg ut 1960 före rivningen. I dag helt öde men grundstenarna syns.

Vi hittade också Mästerrot vid ladugården, en gammal medicinalväxt.

Nästa stopp, Barnfallets gruvor. Där intogs kaffe i kvällssolen.

Vid rundvandringen vid gruvorna hittades centrumhålet för den gamla hästvandringen av några av deltagarna.

Nästa stopp var Kalkåsen, där vi undersökte den gamla jordkällaren.

På andra sidan vägen fanns en gruva som hörde till torpet.

 

Ett stopp gjordes vid Pingstatorps banvaktsstuga till Säfsbanan. En skylt där ett lite svårläst blad låg på marken visar att en satsning en gång gjorts på information. En fantastisk mur fanns och även imponerande stenblock finns kvar till grunden för banvaktsstugan.

Brunnen upphittades, fin och stensatt.

Sista stoppet var Stationsgruvan eller Fatalagruvan som den heter på kartan. Där tittades vi på fundamenten till den tänkta linbanan upp till Hörkens station, som dock aldrig blev av. Vid förra utflykten såg vi lämningarna uppe i skogen av gjutna klumpar som skulle vara till linbanan. Vi gick in i snårskogen och såg det välbevarade timrade gruvschaktet. Klockan hann bli nästan nio när vi var tillbaka i byn, vädret var fint och ingen klagade.

Text och foto: Maud Sundén

1 kommentar till Utflykt 3 juni 2020

  • Maud Sundén Mossberg

    Den fina muren på bilden kommer från Pingstaberg som vi körde förbi men inte från banvaktsstugan som ligger vid nedlagda Säfsbanan. Ursäkta det var jag som gett lite otydlig information till redaktören. // Maud Mossberg