News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Tillökning i Smålommarnas tjärn

Tillökning i Smålommarnas tjärn.

2014-07-06
Familjen

Äntligen en morgon med klar luft och solsken. Jag har sett fram mot detta under de många regniga dagar som hållit mig hemma i stugan. Nu håller sig förhoppningsvis regnvädret borta ett tag. Är nu nyfiken på hur det går för de två lomungar som kom till världen på midsommaraftonen den 20:de eller dagen före. Den 18:de var jag på plats och då ruvade lommen på äggen. När jag besökte dem på midsommardagens morgon visade sig två små mörka dunungar vid redet.

För att få en samlad bild av lommen i denna skogstjärn, se gärna tillbaks på kåseriet från Smålomstjärnen den 11 juni på Natur och Trädgård.

Idag, morgonen den 4 juli, är ungarna 13 eller 14 dagar gamla och för tillfället ensamma hemma. Innan jag ens hunnit sätta mig på ryggsäcken kommer ena föräldern inflygande från norr med en fisk i näbben.

Landning

Landar på tjärnen och plöjer upp en kaskad av vatten. Minuten senare kommer den andra. Ungarna simmar skyndsamt föräldrarna till mötes.

Matning

Till synes med god aptit låter de fiskarna glida ner i magen.

Vila

Efter denna mäktiga fiskfrukost infinner sig ett lugn i tjärnen. Föräldrarna intar viloställning med huvudena mot ryggen. I kikaren ser jag att ett öga alltid är öppet och kollar omgivningen. Ungarna håller sig nära. En halvtimme går. De pyttesmå knotten är denna morgon vänliga nog att inte vara alltför besvärande. Jag har förstås handskar på händerna som skydd och fällt ner öronlapparna på mössan. Dessutom kan jag i nödläge ta till min hatt med finmaskigt skyddsnät som finns i ryggsäcken. Två korpar flyger över under högljudda rop.

Den ena lommen börjar dra sig mot norra tjärnkanten. Jag anar att det snart är dags för uppflog i den lätta motvinden. Lommen behöver en rejäl startsträcka för att få de smala vingarna att lyfta kroppen. Väl uppe blir det minst ett varv runt tjärnen innan rätt höjd är nådd för att komma över skogen. Många fåglar, bland annat andfåglar kan ju starta sin flykt nästan lodrätt. Lommar klarar inte detta. Men lommar är ena hejare på att ”flyga” under vattnet vid jakt efter fisk. En dryg timme har gått vid tjärnen denna morgon.

Gos

Lomungarna tyr sig till den kvarvarande föräldern och jag har åter haft en trevlig stund tillsammans med dem. Lämnar nu tjärnen för denna gång.

Tillsammans

Text och foto: Bengt Lundell

1 kommentar till Tillökning i Smålommarnas tjärn