News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Tillökning i smålommarnas tjärn

Tillökning i smålommarnas tjärn.

2017-07-29

Morgonen bjuder på en helmulen himmel med dåligt fotoljus. Jag sitter på ryggsäcken vid smålommarnas tjärn. Klockan närmar sig sex. Cirka tjugofem meter framför mig vilar smålommen på redet.

01 IMG_5968_650px-4

På lommens rygg och tryckt mot sidan vilar två små dunklädda ungar. Äntligen har en lyckad kläckning skett.

Detta är tredje morgonen i följd jag sitter här. Denna morgon är extra påfrestande. Det är vindstilla. Ett helt moln av knott har funnit mig som ett utmärkt matobjekt. För att försvåra för de pyttesmå blodsugarna sätter jag på mig handskar och trär ett finmaskigt hårnät över huvudet. Ett ljusblått sådant som används på lasarettet vid operationer m.m. Det tar sig inte knotten igenom. Drar ner det över ögonbrynen och öronen. Därmed minimeras den åtkomliga huden så mycket som möjligt.

Jag tänker tillbaks på den gånga försommaren. Tjärnens trogna lompar återvände vid islossningen i början av april. Upprepade kopulationer under maj månad ger förhoppningen om snar äggläggning.

02 IMG_3731_650px-4

Den 27 maj påbörjades ruvningen av två ägg. När jag återkommer den 4 juni vilar lomparet på tjärnen. Jag anar oråd. På redet finns endast äggskal kvar. Någon predator har även i år varit framme och försett sig. Utan att ha bevis för det misstänker jag traktens talrika korpar. En morgon räknade jag under några minuter över femtio korpar på kurs västerut över tjärnen.

03 IMG_5483_650px-3

04 IMG_5500_650px-3

Söndag morgon den 23 juli möts jag av en nykläckt unge tillsammans med föräldern på redet. Vilken lättnad jag känner. Det får mig att även följande morgnar besöka tjärnen. Till min glädja har det andra ägget nu kläckts. En månad senare än normalt.

05 IMG_5950_650px-4

Lomparet har varit med om detta förr och i början av september brukar de sent födda ungarna vara stora nog att lämna tjärnen.

06 IMG_5941_650px-5

Snart kommer den andra föräldern landande med fisk i näbben. En av ungarna möter upp och får morgonens första måltid.

07 IMG_5667_650px-2

Efter ett tag ger sig den andra föräldern av. Det brukar dröja en kvart till en timme innan lommen är tillbaka med fisk.

08 IMG_6022 -650px-1

För det mesta flyger lommarna österut för att fiska men ibland väljer de rutten åt söder. Målen är troligen Olovsjön eller Ljusnaren-Salbosjön. Favoritfisken är siklöja. Lommar kan vid behov flyga uppåt fem kilometer för att hämta fisk åt ungarna.

10 IMG_4567_650px-1

Inte ofta men ibland händer det att någon älg visar sig. Denna morgon kommer en ko med kalv bland myrens tallar. Betar lugnt och lägger sig att vila. När jag lämnar tjärnen avbryts deras siesta.

09 IMG_5924_650px-4 - Kopia

Jag ser nu fram mot en bra utveckling för lomfamiljen. Förra året la lomparet inga nya ägg efter att äggen plundrats.

11 IMG_6065 -650px-1

Bengt Lundell.

2 kommentarer till Tillökning i smålommarnas tjärn