News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Till minne av Gunnar Björkman

Till minne av Gunnar Björkman

2017-07-29

Gunnar

Gunnar Björkman, känd av de flesta ljusnarsbergare och många andra, har lämnat jordelivet. Efter en tids sjukdom orkade inte kroppen mer och han somnade in för den sista vilan vid en ålder av 86 år, saknad av släkt och vänner.
Många är vi som minns Gunnar som han var under hans krafts dagar och här vill jag bidra med min bild av honom.

Gunnar Björkman var större delen av sitt liv bosatt i Ställdalen och arbetade som kontorist på ”bruket”. Han gifte sig med Inga och fick med henne två barn. Äktenskapet varade tills döden skilde dem åt även om Gunnar på äldre dar ibland skämtsamt presenterade Inga som sin ”hustru i första giftet”.

För övrigt kan tre F representera mina minnen av Gunnar Björkman: Familjen, Föreningar och Foto.
Familjen var väldigt viktig för honom men han var också en riktig föreningsmänniska.
Redan 1957 bildades Ställdalens Fotoklubb och Ställdalens Naturstudieklubb, två föreningar som är livskraftiga än i dag, och Gunnar var med från början och blev dessutom styrelseledamot i båda.
I fotoklubben blev han snabbt ordförande, ett förtroendeuppdrag som han sedan innehade i 51 år i obruten följd och därefter lämnade på egen begäran.

Naturen var också ett av Gunnars stora intressen så det var inte konstigt att hans naturfoton vann utmärkelser och tävlingar runt om i Sverige och världen.
En tid på 1970-talet gjorde Gunnar och hans klubbkamrater täta resor till de trakter i Norge där vilda myskoxar kunde fångas på bild.

1984 tog Gunnar initiativ till ett bildhäfte med gamla bilder från Ljusnarsberg, som gavs ut i Fotoklubbens regi. Häftet blev en försäljningssuccé och kom att åtföljas av årliga utgåvor till och med jubileumshäftet nr 30 som utkom 2014. I alla dessa år svarade Gunnar ensam för urval av bilder och texter till innehållet.

På senare år dominerade intressanta ansikten i Gunnars bildproduktion, och ända till slutet jobbade han på en utställning med porträtt av mer eller mindre kända ljusnarsbergare. Några av de bilderna visades under Kulturglimtar och kan också ses på Perssons Magasin i Löa under augusti månad. En minnesutställning med Gunnars bilder planeras till senare.

Gunnar var också verksam i Lions Club där han fick hedersutmärkelse för långt och aktivt medlemskap.
När Internettidningen Kopparbergarn år 2014 blev en förening engagerade sig Gunnar även i denna och blev en flitig medarbetare så länge krafterna stod honom bi.

Även vid sidan av föreningslivet var Gunnar Björkman en person som gärna besökte platser och arrangemang där det var liv och rörelse och folk att prata med. Fagers konditori och Loft-cafeet var favoritställen, i synnerhet sedan familjen flyttade till Kopparberg. Men han var också själv en gästfri person, som gärna bjöd in till en fika och en pratstund i hemmet.
I dag finns han inte mer och Ljusnarsberg har mist en av sina folkkära profiler.

Björn Öringbäck
vän och klubbkamrat

2 kommentarer till Till minne av Gunnar Björkman

  • Frida Sandberg

    Gunnar var en mycket trevlig och utåtriktad person. Jag fick av honom ”fotogunnars bilderbok”. och den har ju blivit mera värt nu när han har gått bort. Jag kommer att sakna honom

  • Lars Grandin

    Gunnar var den som introducerade oss i Ljusnarsberg när vi flyttade hit som nyblivna pensionärer. Han var en glad och generös person som kände alla och som gärna kom på en fika hos oss i Ställberg där vi fick höra många roliga historier. Han har nu gått ur tiden samma år som Lions Club Kopparberg också lagts ner. Vi kommer att sakna båda.
    Lars och Ulla Grandin.