News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Syjunta har satt färg på bron

Syjunta har satt färg på bro.

2020-06-02

Finnhyttebron har dekorerats med en 35 m lång virkad klädnad.

Fem kvinnor som möts 1 gång i veckan började prata om att göra ett gemensamt projekt istället för att var och en höll på med sitt handarbete. Så föddes ide’n om att virka ett överdrag till Finnhyttebrons ena broräcke. Nu är det monterat på plats.

Karin Alstermark

Eva Jägerström Wickman

Stina Sahlin Mercke,

Miriam Fallenius och Kerstin Johansson (ej närvarande) började förverkliga sitt projekt.

Meningen var att det skull vara klart när Kulturglimtar och Opera på Skäret skulle starta. Så kom Coronan och planeringen fick ändras. Nu blev nationaldagen målet.

I lördags samlades de för att planera monteringen. Men så kom lusten att se resultatet, så beslutet blev, vi kör. Klockan 13 startade de och vid halvsju tiden var allt på plats. Så det blev en hyllning inför Morsdag.

Medlemmarna i syjuntan har tillverkat var sin del. Miriam berättade att från att vara notorisk stickare i 15 år gick hon hem och plockade fram virknålen.

Små enheter i olika färger och tekniker har satts ihop till längder. Materialet är uteslutande naturmaterial, främst ull. Eftersom de alla är hängivna handarbetare fanns det garn i gömmorna. Vänner har också ställt upp med garn och yllefiltar. Affären ”Trendtyggarn” i Örebro har sponsrat med en kasse garn.

En promenad på bron gav Kopparbergarn en aning om arbetes storlek. Det olika rutorna visar att det går att virka på olika sätt.

Några rutor har s.k. mormorsruta i mitten. Börja och slutet är virkad filt med blommor. Klara färger blandas med mörkare nyanser.

På några ställen sitter små bollar och blommor. Kopparbergarn anser att det kan klassas som en installation. Mycket imponerande.

När ni passerar Finnhyttebron stanna till och njut av vad handkraft och samarbete kan åstadkomma.

Det finns långt gångna planer till ett nytt gemenskapsprojekt. På var sida av bron står ett par lyktstolpar som skulle bli fina med virkade strumpor. Problemet är att materialet är på upphällningen. Det finns nästan bara mörka nyanser kvar i gömmorna. Kanske finns det läsare av Kopparbergarn som har garn eller filtar i ylle till övers som kan komma till nytta och glädje.

Ljusnarsberg har blivit ett besöksmål rikare. Ett härligt initiativ.

Text: Thyra Lundell Foto: Bengt Lundell

3 kommentarer till Syjunta har satt färg på bron

 • Wilfriede (Frida) Sandberg

  Det lockar till en promenad. Det måste man se! Hoppas att det får vara ifred för klåfingriga personer

 • Jacqueline Prinselaar

  Underbart härlig.

  • Gunilla Råstock

   Verkligen uppiggande! Bra jobbat flickor 💪🏻💪🏻💪🏻
   Ni får gå ut på malmtorgssidorna (FB) o söka garn för självklart finns det hur mycket som helst i folks gömmor. Annars får ni starta en swishinsamling, det är lätt och det går fort att få ihop några tusen. Lycka till och hoppas det dyker upp lite garnfägring i Rydbergsdal också 😘👍🏻
   //Lokförar-Gunilla