News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Svensk-tyskt Luciafirande

Kopparbergarn lokalt och globalt

flagglob

Att Kopparbergarn har många läsare i Ljusnarsberg får vi dagligen bevis för, men också många utflyttade uttrycker sin uppskattning för att de kan följa vardagshändelserna här. Men visste ni, att var tjugonde besökare hör hemma i något annat land?

Flest utlandsläsare har vi i USA, och därefter kommer Tyskland och de nordiska länderna samt Holland, och det är väl inte så förvånande kanske. Men att vi också har flitiga läsare i länder som Irland, Japan, Brasilien och Australien är lite mera oväntat.
Vi har hittills haft besök från sammanlagt 88 länder varav drygt 30 återkommer mer eller mindre ofta i statistiken, och det vore väldigt roligt om några av er där ute ville medverka på ett eller annat sätt i Kopparbergarn. Hör av er i så fall! Det spelar ingen roll på vilket språk, för Google kan ju översätta.

En som redan medverkat ett antal gånger är Wilhelm Wilksen från Nordtyskland, och nu i Lucia- och juletid har han skickat ett par reportage, bland annat från en svensk(!) julmarknad i Holland. Här nedan publicerar vi först hans artikel från luciafirandet.

Lucia-firande med svensk-tyska föreningen.

14-12-15
Julstamning

Svensk-tyska föreningen firade Lucia med 70 vuxna och många barn.

luciatag

Det var ett riktig Luciatåg, svenska julsånger och dikter och självklart lite dans i en gammal krog i en liten by i Friesland.

julsanger

Följet sjöng Luciasånger och pepparkaksgubbar och tomtar med lyktor fanns med.

luciasanger

Det var mycket stämningsfullt.

efterratt-julbordet

Till julbordet hör en riktigt god efterrätt.

Luciafirandet är viktigt för oss. Efter midsommar i juni ( en vecka innan den riktiga midsommardagen) och ärtsoppa i november, är det det viktigaste evenemanget .

Text och foto: Wilhelm Wilksen

1 kommentar till Svensk-tyskt Luciafirande

  • Wilhelm Wilksen

    jag har bara en liten tillägg:
    Den svensk-tysk föreningen heter officiellt Deutsch-Schwedische Gesellschaft zu Oldenburg e.V. och har en egen hemsida med bl.a. berättelser om evenemang och om våra personliga smultronställen (t.e. Kopparberg).
    Titta gärna på:
    http://www.dsgo.de