News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Svensk matlagning i Tyskland

Svensk matlagning i Tyskland

16-02-01
1

Wilhelm Wilksen skriver:

Jag brukar ibland berätta om händelser med anknytning till Sverige.
På fredag den 29:e januari var det dags för att laga svensk mat med DSGO, den svensk tyska föreningen. ”Schwedisch Kochen” är sedan 1999 en av våra viktigaste evenemang.
Vi har möjligheten att använda köket i en skola. Där finns 4 fullständiga köksinredningar så vi kan laga samtidigt en 4 rätters meny för max 16 personer. Varje team får eget recept och tillbehör.
Det börjar vanligtvis med att en eller två kvinnor bestämmer vilket mat vi ska laga.
Igår var det Pia Koglin som hade bestämt recepten och handlade allt som vi behövde.

3
Matjesill och grönsaker

Vi började med Matjessill med gräddfilssås och fortsatte med Stracciatellasoppa med oststänger.

2 4
Oststänger: smördegsplattor, penslas med ägg och strös med riven ost.

7
Så här ser de ut färdiga

5
Färdig matjessilltallrik

910

Ägg och ost hälls i soppan

8
Nu blir det spännande: smakar allt verkligen gott?

11
Det blir kö fram till soppan

12

Huvudrätten var plommon- och äppelspäckad fläskkarré med mosad potatis och vitkålssallad med gräddfilsdressing.

6
Pia gjorde vitkålssalladen

13
Smulpaj med hallon 

Som efterrätt fanns smulpaj med hallon och vaniljsås. Det sistnämnda var förresten ett recept av Pias svenska svärdotter, som bor med familjen i Kalix.

14
Det smakade tydligen gott

15
Dags att diska

Som vanligt var det en riktigt rolig kväll med jättegott och mycket mat.

Text och foto: Wilhelm Wilksen

1 kommentar till Svensk matlagning i Tyskland

  • Frida Sandberg

    Hm, eftersom jag är tyskfödd, skulle jag vilja veta viken sorts matjessill man använder. Jag vet nämligen att tysk och svensk matjessill inte alls är lika. Men jag gillar båda sorterna