News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Svansjön Tysslingen

Svansjön Tysslingen

2017-03-17
I slutet av februari anlände troget de första sångsvanarna till sjön Tysslingen strax utanför Örebro där Kilsbergens mäktiga siluett avtecknas som en mörk fond i nordväst.

Bild 1. IMG_1228_650px-2

Rånnesta vid sjöns norra spets är norra Europas största rastplats för vårrastande sångsvanar. Jag och min gumma Thyra besökte sjön i går eftermiddag den 13 mars. Då noterades antalet sångsvanar till 4090. I dag torsdag läser jag att 4962 räknats in. Nytt dagsrekord. Kulmen av svanar uppnås nu i mitten av mars och avtar efter hand de följande veckorna.

Bild 2. IMG_1260_650px-1

Någon kanske funderar hur detta gytter av svanar räknas. Sedan 1997 har medlemmar ur Närkes Ornitologiska Förening varje morgon räknat vårrastande sångsvanar. Fågelräknarna är på plats i gryningen och räknar svanarna när de anländer inflygande från sjöns övernattningsplatser till matningen. Med stor säkerhet beräknas de inflygande grupperna och noteras.

Bild 3. IMG_1250_650px-1

Bild 7. IMG_1249_650px-1

 

Ansamlingen av sångsvanar vid Tysslingen är ett naturens skådespel fullt i klass med vårsamlingen av tranor vid västgötska Hornborgarsjön. Fågelskådare kommer inte bara från närområdet utan många anländer utifrån Europa för att få del av detta.

Bild 4. IMG_1248_650px-1

Man kan fundera vad anledningen till denna invasion av svanar vid sjön Tysslingen kommer sig av. Svanarna är nu på väg från sina övervintringsplatser på öppna vatten i nordvästra Europa. Slutmålet är inte bara små tjärnar och myrområden inom Sverige utan många av dessa svanar skall vidare till Finland och Ryssland.

Bild 5, IMG_1258_650px-2

Genom stödföreningen Tysslingens försorg, matas svanarna med blandsäd av korn och havre för att fylla på sina energibehov. Detta har svanarna med åren lärt, vilket vi fågeldiggare har glädje av.

Bild 8. IMG_1262_650px-1

En utflykt till Tysslingen rekommenderas.

Text och bild Bengt Lundell.

1 kommentar till Svansjön Tysslingen

  • Frida Sandberg

    När man nu inte har möjlighet att komma till Tysslingen är det här alldeles underbart. Och så fick jag dessutom förklaringen på hur räkningen går till. Det har jag alltid undrat över