News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Stipendium till musikaliska syskon

Stipendium till musikaliska syskon

2019-03-24

Ungdomarna Linnéa och Rickard Didic är båda aktiva medarbetare i Kopparbergarn, men engagerar sig också på andra håll, framför allt inom musiken och nyligen fick de motta ett stipendium från Cassesls i Grängesberg.
Båda har startat sin musikaliska utbildning i den kommunala musikskolan, men är också medlemmar i Grängesbergs Orkesterförening och den har ju sin verksamhet förlagd just till Cassels.

Vi är 15 – 25 musiker vid spelningarna, berättar Rickard, som varit med från 2015. Antalet kan variera av olika skäl, och för egen del kan det ibland bli konflikt med skolarbetet om det är inför ett prov eller så. Det blir ändå långa dagar ibland även annars, eftersom jag går i skolan i Örebro och pendlar varje dag.

Linnéa, som varit med i orkesterföreningen sedan våren 2017, går ännu så länge i Kyrkbackskolan, men redan till hösten väntar musikgymnasium i Örebro.

Det är i stort sett bara vi, som är ungdomar, säger Linnéa. De övriga är från 40 och uppåt, men musikintresset förenar på ett sätt som gör att åldersskillnaden inte stör.

Musikstipendiet har utdelats sedan 2006, och nu senast fick alltså Rickard och Linnéa dela priset, som delades ut av Cassels Stiftelses ordförande Thomas Gustafsson.

Vi har verkligen utvecklats mycket på den här korta tiden, säger Linnéa och Rickard håller med.
Det är inte bara själva musiken, fortsätter han. Man lär sig mycket historia också, både musikhistoria och annan, om olika epoker och deras stora kompositörer.
Båda är breda i sitt musikval men barockmusik är ett område som Rickard känner särskilt mycket för, medan Linnéa tycker att folkmusiken är roligast.

Text: Björn Öringbäck

Foto: Privat

2 kommentarer till Stipendium till musikaliska syskon