News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Stig Wikman, poet

Stig Wikman, poet

2020-08-27
Stig Wikman är ett välkänt namn för Kopparbergarns läsare. Hans naturromantiska dikter uppskattas av många läsare. Därför är det dags att presentera personen bakom namnet.
Ett besök på hans veranda bokades.

Skribenten möter en mycket social person med fin humor men också med ett djupt allvar och mycket eftertänksamhet.
Stig är pensionär men inte overksam. Han är guide på ”Mojsen” gruvmuseet vid gruvan i Grängesberg. Mojsen var gruvans matsal när det var drift där. Tyvärr har det inte varit öppet som vanligt denna sommar, men det går att boka visningar för mindre grupper. Hembygdsföreningen är också något som intresserar Stig.

Stig berättar, att han är född i Grängesberg. I skolan var svenska hans favoritämne. Sitt första jobb hade han som springpojke vid Konsum. Sedan fick han anställning på deras bageri. ”Jag skrapade plåtar i tre år,” sade han.
1974 flyttade han till Södertälje. Där bildade han familj och där föddes sonen, som idag bor nära Stig.
1994 flyttade han tillbaka till Grängesberg. Stig var då alkoholist. Det blev många olika jobb under åren fram till pensionen.
Ett av jobben blev att vara behjälplig med att restaurera hyttan i Ulriksdal. Arbetsledaren där upptäckte rätt snart Stigs belägenhet och ställde upp för honom. Det fick Stig att börja tänka, så han tog kontakt med sjukvården och fick antabus. Nu har han varit nykter i 17 år och det har gett honom ett gott liv.

När livet blev nyktert kom också lusten att skriva dikt tillbaka. Det är naturen som inspirerar honom mest. Men ibland blir det lite mer burleskt. I senaste Kvällstunden läser vi ”Schack och matt” där han spelar schack med djävulen. Kommer nog i Kopparbergarn så småningom.

Dikten ”Den himmelska trappan” är tonsatt och har sjungits i en Ölänsk kyrka.
Om läsaren har möjlighet att lyssna på Youtube finns dikten ”Sommarnatt i Södra Hörken”, tonsatt av Leif Malmberg, där.

Stig Wikman har gett ut en bok. Natur, Romantik och Drömmar som ger ett brett urval av hans poesi.

Stig skriver när han får inspiration och det får han på många olika sätt. Det kan vara en känsla han får, eller något han hör på radio eller läser i en bok. Stig löser mycket korsord och där går det också att hitta underlag för en dikt. Han avslöjar, att många dikter kommer till på toaletten. Nästan alla dikter skrivs på rim. Han tycker det är svårare att skriva på prosa. Skriver man på rim är det föregående rad som bestämmer slutet på nästa. Han har två förebilder när det gäller att skriva poesi, Dan Andersson och Nils Ferlin.

Det blev en trevlig pratstund på Stigs veranda. Förutom hans poesi pratades brister i språket hos en del radiopratare. Det gäller de som har svenska i grunden. Vi pratade om utvecklingen av Grängesberg som ort. Jag vill ge Stig en stor eloge, för att han sa, att han älskade Kopparberg. Det har så fin bebyggelse och trevliga människor anser han. Tillsammans med en god vän åker han ofta dit.
När vi sa: ”Hejdå, trevligt att träffas!”, berättade han att han har två laster, nämligen cigaretter och snus, men det är knappast något som stör en poet.

Text: Thyra Lundell Foto: Bengt Lundell

3 kommentarer till Stig Wikman, poet