News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Ställdalens Byalag har vårstädat

Ställdalens Byalag har vårstädat.

2021-05-13

Sedan många år är det tradition att Ställdalens Byalag samlar byborna för att städa vägkanterna från skräp.

Idag, torsdag, var dags för årets insats. Nu hade man åtagit sig mer än byn med tillfartsvägar.

Byalagets ordförande Kjell Hansson berättade att parkeringsfickorna ute efter R50 var klara. De hade Ewa-Leena och hennes man Mats Erik avklarat. Idag hade det åkt ut bybor till Skäretvägen som skull städa från Skärets återvinningsstation fram till Ställdalsvägen. Efter vägen mot Ställdalen var det ett antal städpatruller som arbetade.

Kopparbergarn gjorde några nedslag för att se och höra vilka fynd som hittats.

Nere efter Gamla vägen träffade vi på Susan med dottern Nadja och Amelia med dottern Vivianne.

Nadja hitta inte bara skräp utan också växande intressanta saker. Ibland önskar jag att man som vuxen hade samma nyfikenhet som barn har.

Färden fortsatte upp mot återvinningcentralen. Där hade Kjell fått fart på plockaren och det behövdes verkligen.

Säckarna blev fort fyllda

När det slängs saker utanför contairarna blåser det iväg i bland buskar och ut över gräsytor. Återvinningscentralen är verkligen behövlig. Under den stund vi var där var det tre bilar dit och lämnade till återvinning.

Så gick färden vidare mot Kopparberg. De första vi mötte där var Leif och Sven-Åke.

De hade många intressanta saker i sina säckar bl.a två leksaksbilar. En var tämligen skamfilad medan den andra säkert kunde bil funktionsduglig med små reparationer.

Den här vackra målade stenen som en gång säkert varit en uppskattad present hittade de också.

Nere vi Knappens träffade vi på Ewa-Leena. Hon berättade att ute vid riksvägen hade det varit väldigt mycket skräp. Lite undrande var hon över vad folk lämnade. Bl.a hade de hittat två par skor som det såg ut som om någon bara klivit ur och ställt kvar. Det är massor av plast i olika former som kastas ut i naturen.

Längre ner mot Sundet mötte vi 4 stycken damer. Det var mamma Helene med dottern Jossen och mormor Yvonne samt Anne. De har varit sommargäster i Ställdalen i 16 år och tyckte de ville göra en insats. De hade fyllt flera säckar, Bl.a. hörde plastdukar till fynden. Det var nog en av de vanligaste föremålen som upphittades under dagen visade det sig när man gjorde sammanfattningen..

Bilturen avslutades med en tur upp mot gamla skolan. Där hade man hunnit städa så det var så fint. Nu har gräs och blommor en möjlighet att få visa upp sig.

Klockan 12 var det återsamling vid Sågdammens badplats.

Där fanns det kaffe och brasan var tänd för korvgrillning.

Alla lät sig väl smaka i solen denna fina vårdag.

Erfarenheter av förmiddagens utbyttes. Det var många saker som väckte förvåning. Hans Wester hade hittat en i det närmaste komplett växellåda.

Avslutar kavalkaden med en bild på Amelia och Vivianne som njuter fikat i solen.

Kopparbergarn konstaterade att alla verka nöjda med sin arbetsinsats för att göra Ställdalen och dess omgivningar redo för att ta emot sommaren. Blommande vägkanter har möjlighet att få visa sig i all sin prakt. Förhoppningsvis skall någon fler tänka sig för innan man kastar ut saker genom bilfönstret nu när det är så fint.

Text: Thyra Lundell Foto: Bengt Lundell

1 kommentar till Ställdalens Byalag har vårstädat

  • Wilfriede (Frida) Sandberg

    Det är bedrövligt att folk kastar saker hursomhelst och hatten av för städarna