News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Ställdalen hälsar våren välkommen

Ställdalen hälsar våren välkommen

2024-05-01
Kung Bore släppte taget och lät våren ta över sista dagen i april.

Eldarna som tändes över landet behövdes inte för skrämma bort honom.
Njöt hela dagen av solen och värmen. Såg första citronfjärilen och första vitsipporna.
Såg fram emot att få fira kvällen på Masvallen i Ställdalen.
Det blev inte så enkelt som planerat var.
Jag fastnade i trapphissen och hade cirka tre meters fallhöjd framför mig. Det var inte upplagt för några akrobatiska övningar att ta sig ur. Efter noggranna övervägande ringde jag 112. Efter en kort stund stod det 6 stadiga, starka och trygga brandmän i hallen. Samtal med hissleverantören gav goda råd om hur man kunde lösa problemet och få lös hissen. Tyvärr fungerade dessa inte. Mina räddare byggde då en bro mellan hissen och väggen. Starka armar slöt sig kring mig och händer hjälpte mina fötter på säker väg. Efter en stund stod jag med båda fötterna på stadigt golv i hallen. Men de lämnade inte mig där. De såg först till att jag mådde bra. Så var det bara för mig att tacka för hjälpen och vinka av mina hjältar i den stora brandbilen.

Som företrädare till Kopparbergarn kom fotografen och jag i god tid innan valborgsmässoelden tändes. Cirka 75 Ställdalingar kom med bil och till fots. Det var riktigt varmt och besökarna stod och pratade i större eller mindre grupper. Mitt på Masvallen hade ideella krafter ställt i ordning en fin brasa.

Den var så estetiskt vacker att det nästan var synd att elda upp den.
Vid ingången var ett tält uppställt där Byalaget kunde bjuda besökarna på korv och dricka. Det var Lådan och Kopparhallen som sponsrat.
Vårskymningen sänkte sig över Ställdalen och klockan 21 tände Byalagets ordförande Kjell Hansson brasan.

Eldslågor steg mot skyn. Det var nästan alldeles vindstilla.

Värmen spred sig långt runt elden så besökarna fick hålla sig på avstånd.

Undertecknad hade fått hedersuppdraget att hålla årets vårtal så när brasan började falna var det dags. Jag avslutade med att utbringa ett fyrfaldigt leve för våren.

 

Så började minglandet för Kopparbergarn. Vi träffade många intressanta person. Konstnären
Nicolai Nickson berättade att han höll på att skulptera ett konstverk som så småningom skulle få sin plats i Wadköping. Det är av marmor och väger cirka 1 ton.
Nya ägarna till Folkets Hus, Daniële och Edwin Scholten, var där. De fortsätter restaureringen som planerat.
Vi mötte också Carrie Ellis som bor i ett litet hus utanför Ställdalen. Hon har ett passionerat intresse för odling. Folkets Trädgård har fått en ny, mycket aktiv deltagare. Vi hoppas kunna göra en närmare presentation av henne vid senare tillfälle.

Ställdalen börjar bli en internationell plats. Det pratades svenska, norska, tyska, engelska och holländska. En del är fritidsboende men det finns också de som flyttat hit permanent.
När mörkret sänkt sig över Masvallen  var dags att åka hem och titta om det hänt något intressant på Älgvandringen under dagen.

Text: Thyra Lundell Foto: Bengt Lundell

2 kommentarer till Ställdalen hälsar våren välkommen

  • Inger Aftonljus

    Vilken hisnande upplevelse, men tur att hjälp finns att få, så du kunde hålla ditt vårtal. Lycka till med allt som händer i vår och framöver i Ställdalen!

  • Gittan

    Vilken inledande dramatik på det som blev ett värmande mingelreportage. TACK!