News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Stadsodling, de små ytornas möjlighet.

Stadsodling, de små ytornas möjlighet.

2016-03-22

I lördags hade Ljusnarsbergs Trädgårdsförening sitt upptaktsmöte.

DSCN2337_650pxd-1

En mycket intressant föreläsning hölls av Christina Schaffer. Hon och hennes man Per Klingberg är deltidsboende på Laggarbo och mycket kunniga i annorlunda trädgårdsskötsel.
Christina arbetar vid Instutitionen för naturgeografi på Stockholm Universitet där hon också håller kurser i stadsodling. Hon är även medlem i nätverk ”Stadsodling Stockholm”.
Trädgårdsföreningens medlemmar fick en god inblick i hur tomma och sterila ytor i städerna kunde förändras till odlingar med grönsaker och blommor.
Stadsodling startade i Stockholm redan i början av 1900-talet. Då flyttade landsbygdens folk till Stockholm för att bli industriarbetare. Tyvärr blev det inte riktigt som de tänkt sig. Fattigdomen följde med dem, så de började odla för att få mat. Detta har sedan blivit organiserade kolonilotter.
På senare år började den så kallade gerillaodlingarna sina aktiviteter. Det innebar att naturintresserade människor odlade upp tomma ytor och sedan lämna över till de som ville bedriva skötsel och skörd.

DSCN2338_650pxd-1

Nu ställs olika tommar ytor till stadsodlarna förfogande. Uppodling av parkeringsplatser som inte går att använda blir gröna oaser som producerar mat. Byggnaders platt tak är också lämpliga. Numera ritar också arkitekter in gröna ytor på sina nybyggnadsprojekt. Fasadodlingar är ett sådant exempel. Det är då inte lämpligt för grönsaker eftersom det blir krångligt att ta hand om skörden. Men det är ju väldigt vackert med de gröna väggarna och nyttigt för miljön eftersom de absorberar koldioxiden ur luften.
Christina visades på att det finns många sätt och platser att odla. Ett är en släpkärra som blir trädgårdslott som kan förflyttas.
Många tar stadsodlingen på allvar och startar olika projekt. Allt från gräsrötter till kommuner, föreningar och företag.
Christina tryckte på att detta sätt att odla på udda ytor har många fördelar.
I låginkomstländer ger det tillgång till mat och i höginkomstländer är det de sociala värden i form av gemenskap.
Man kan sammafatta stadsodlingens fördelar med några korta ord. Odla där du bor, sociala värden, ekologiska värden och inte minst att kunna odla maten där den behövs utan transporter.
Även om de flesta mötesdeltagarna har egna trädgårdar att odla gav Christinas information oss mycket att tänka på och fram för allt tänka annorlunda.

DSCN2340_650px-1

Rolf Elmström, ny medlem i Trädgårdföreningens styrelse, uppmande mötesdeltagarna att ge förslag till framtida aktiviteter i föreningen. Många förslag sattes upp på anslagstavlan och deltagarna fick möjlighet att sätt en markering på två av de mest lockande alternativen.Så nu har styrelsen fått en vink om vad som önskas .Rolf talade också om att Ljusnarsbergs Trädgårdförening skall arrangera en Skördefest på Stora Gården den 17 september. Redan nu har ett antal aktörer anmält sitt intresse.

DSCN2343_650px-1

Mötesdeltagarna fick också möjlighet att dricka kaffe och köpa lotter.
Undertecknad lyckades vinna en fin julros.

Text och foto: Thyra Lundell

1 kommentar till Stadsodling, de små ytornas möjlighet.

  • Frida Sandberg

    Hm, det kan man ju tänka på. Funkar säkert på balkongen. Kanske några färskpotatis till midsommar