News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Spoken word, verklighetens poesi.

Spoken word, verklighetens poesi.

2017-07-27
I tisdags, före berättarkvällen i Ställbergs Gruvor, hölls en work shop i ABF:s lokaler i Kopparberg. Ämnet var spoken word. Arrangörer var Ställbergs Gruvor tillsammans med ABF.

DSCN3276_650px-1

Deltagarna var från 5 kontinenter.
SFI studerande i Kopparberg deltog. Så nära riktig integration som det var de timmar som work shopen varade är nog svår att nå.

DSCN3275_650px-1

Amer Sarsour var handledare. Han är en känd som spoken word artist. Sara Parkman från Ställbergs gruvor var hans assistent.
Amer förklarade begreppet spoken word. Det är estradpoesi där det är känslan just då som styr. Artisten vill framföra ett budskap till publiken. Poesin framförs rytmiskt och kan liknas vid rap i framförandet men är mer poetisk.

DSCN3274_650px-1

Amer ställde frågan vad vi ansåg vara poesi och fick många olika svar. Ett av svaren var ”tanke som väcker fantasin” ett annat ”det som inte går att förklara” eller ”dramatik-uttryck-romantik”.

En livlig diskussion fick skribenten att förstå att det finns nästan lika många tolkningar av ordet poesi som det finns människor.
Amer ställde också fråga: Vad vill du helst göra just nu? Han fick önskningar från allt att slå sönder ett rum till att ta en skogspromenad. En av deltagarna önskade också en enda dag då media bara skulle skriva om possitiva händelser.

Efter övertalning läste Amer en egen spoken word för oss. Den var tillägnad hans flickvän och var helt underbar. Man förstod verkligen skillnaden på en schlager och spoken word. Här handlade det om en kärleksförklaring som samtidigt var en händelse inte bara ord.

DSCN3273_650px-1

Workshopen avslutades med att vi alla fick en halvtimme på oss att skriva poesi. Det blev väl inte så många spoken word men några deltagare hade verkligen förstått vad det handlade om.

DSCN3277_650px-1
Nadja kanske blir en poet så småningom. Hon såg i alla fall mycket nöjd och koncentrerad ut där hon satt i mamma Susans knä.

En helt fantastisk eftermiddag var tillända. Många av oss fick sedan uppleva Iiris Viljanens konsert i Ställbergs Gruvor. Efter att ha deltagit i eftermiddagens work shop tolkade undertecknade hennes framförande som att hon är en spoken word artist.

Text och foto: Thyra Lundell

1 kommentar till Spoken word, verklighetens poesi.

  • Frida Sandberg

    Att media en dag bara skulle rapportera positiva händelser har jag önskat många gånger. Så det håller jag helt med om