News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

SPF på guidad promenad

SPF på guidad promenad nr. 2

2021-04-29

Är vi i Stora Kopparberg? Nej, vi är i Nya Kopparberg, närmare bestämt vid Trekanten. Stora Kopparberg ligger i Dalarna, som förr hette Kopparbergs län. Från och med 1997 är det Dalarnas län. Kopparberg kallas också för Byn.

Dags för en ny tur till med HM. Vem är HM? Jo, Håkan Mossberg som är påläst om det han berättar.

Håkan står vid Malmtorget, som tidigare hette Klockvreten. Han berättar om klädaffärerna som fanns förr och naturligtvis Fagers konditori.

Engmanshuset har väldigt många fönster. Enligt en uppgift var det brist på byggsten och då blev det att sätta in fler fönster. Kan detta stämma månntro?

Bäst att röra sig. Här är det är stoppförbud.

Hur många skoaffärer kan i dag ståta med en Oscariaskylt? Även om skylten är gammal, har affären en modern touch och utbudet är både bra och varierat.

Här finns en minneskylt över Kata Dalström, en betydelsefull person för orten. Henne har ju Kopparbergarna fått både se och höra om i film och föredrag.

Här står en gruvarbetare från 1966. Han har gjort sitt dagsverke för länge sedan, men så här kan vi minnas den tidens hårda slit.

Laxbro hotell, som uppfördes på 1850-talet, blev ersatt av Laxbrogården som invigdes 1953. När fotbolls-VM gick i Sverige 1958 bodde det franska landslaget där. Det var alldeles säkert ett mycket intressant event, som det numera heter.

Lindströms från 1892 som blev Swärds på 1920-talet. Efter att ha varit ett ställe där man har kunnat både ekipera sig, äta och hitta fina presenter har butiken upphört nu. Tråkigt, men inte så konstigt i dessa coronatider. Efter Konstmästaregatan finns Allersta där bland annat Sjöbergs järnhandel fanns. Brann upp (eller ner) 16 maj 1979.

Mittemot ligger före detta Handelsbanken från 1904.

16 stycken på en fin eftermiddagspromenad. Några stannade kvar för mera frågor. Nästa onsdag är det en ny tur, då vi fortsätter utefter Konstmästaregatan, för att sedan ge oss ner i Rydbergsdal. Välkomna ni som vill veta mera.

Text och bild: Bo Kempegård

1 kommentar till SPF på guidad promenad