News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Spelmansstämma på Abrahamsgård

Spelmansstämma på Abrahamsgård

16-02-23
IMG_7805 - Kopia_650px-1

För tre år sedan tog ägarna till Abrahamsgård, Kristina Larsson Sköld och Torvald Larsson, kontakt med Ljusnarsbergarnas Spelmän. Som engagerade folkmusiker ville de främja musiklivet med att upplåta sitt vackra hem för en spelmansstämma.
Tyvärr gick Torvald bort under 2015 men Kristina vill nu trots sin saknad fortsätta traditionen med den årliga spelmansstämma.

IMG_7780 - Kopia_650px-1

Stefan, ordförande i Ljusnarsbergarnas Spelmän, hälsade 60-talet spelmän samt åhörare välkomna till stämman.
En tyst minut hölls till Torvalds minne. Tack vare hans och hustruns önskan att göra något för folkmusiken i Ljusnarsberg kommer hans anda att leva kvar hos många spelmän.

IMG_7758 - Kopia_650px-1

Stämman startade med allspel som leddes av spelledare Bengt ”Pappen” Papmehl-Dufay. Det innebär att alla spelmän spelar några kända låtar tillsammans.

IMG_7783 - Kopia_650px-1

När det är avklarat splittras man upp i större eller mindra konstellationer för ”buskspel”.

IMG_7770_650px-1

En glad bassist, Bengt, släppte loss.

IMG_7765 - Kopia_650px-1

Att spela fiol kan vara mycket meditativt.

IMG_7802 - 650px-1

I år är det fem år sedan Ljusnarsbergarnas Spelmän bildades. Det uppmärksammandes med att bjuda alla på kaffe och tårta.
Trots det rikliga snöandet kom det många som rest långt, alltifrån Örebro och Karlstad i söder upp till Nås och Rättvik i norr.

IMG_7827 - Kopia_650px-1

Kopparbergarn störde Monica och Titti från Nås samt Anders och Per-Olof från Örebro i deras kaffepaus. De berättade att det blivit tradition att åka till Kopparberg på spelmansstämma under senvintern. Det tyckte att det är en fantastisk miljö och stämman är lagom stor så alla hinner spela tillsammans.

IMG_7831 - Kopia_650px-1

Från Örebro kom dessa trevliga herrar som lät medhavd matsäck sig väl smaka.
Över en kopp kaffe tillsammans med Thomas Lundkvist, nybliven ordförande i Ljusnarsbergs Kammarmusikförening, och Kristina Larsson Sköld fick Kopparbergarn en inblick hur Ljusnarsberg kan utvecklas till en kommun med mycket musik.
Lokaler som finns till förfogande och olika musikgenre diskuterades. Härligt att få lyssna när kreativa personer spinner loss.

IMG_7851 - Kopia_650px-1_redigerad-1

Återväxten inom folkmusiken är god. Från Karlstad kom familjen Ohlström. Pappa Nille, med döttrarna Siri och Irma spelade tillsammans under kvällen.

IMG_7792 - Kopia_650px-1

Det var inte bara spelmän i Abrahamsgård några åhörare hade också kommit. Lena och Uno passade på att ta sig en svängom.

IMG_7816_650px-1

Fotografen tycker att det blir trevliga bilder med lite annorlunda vinklar. Här är det Gunnar Elfström som spelar klarinett.
När Kopparbergarn lämnade Abrahamsgård stod spelglädjen högt i taket i många rum.
En liten passus får avsluta detta reportage. Nästa musikupplevelse blir i Ljusnarsbergs Kyrka den 25 februari och Bångbro Folkets Hus den 12 mars.

Text: Thyra Lundell Foto: Bengt Lundell

2 kommentarer till Spelmansstämma på Abrahamsgård

  • Uno Svensson

    Mycket trevlig stämma som jag brukar besöka och ibland röra på mina lurviga
    till bra musik. Hoppas på god fortsättning i framtiden.
    Uno

  • Inger Aftonljus

    Jag hoppas verkligen att Björn och jag kan komma och lyssna vid något av de tillfällena.