News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Sommarkväll i Folkets Trädgård

Sommarkväll i Folkets Trädgård.

2020-08-15
Ännu en fredagskväll har avnjutits i Folkets Trädgård.

Trevligt umgänge, god mat och en fantastisk musik från scenen.
Underhållningen började kl. 18,00 men redan kl.17,00 började publiken strömma till.

De flesta hade beställt smörgås från Kopparberg Konditori.

En stunds avkoppling i den frodiga trädgården var för några en ny upplevelse.

Här är påbudet att hålla avstånd inga problem. De 50 personer som fanns i trädgården hade gått om svängrum. Längst fram i bild sitter en man från Göteborg.

Ewa Vickman och Stina Sahlin Mercke njöt i den vackra kvällen. Ewa hade besökt trädgården några gånger men för Stina var det en ny upplevelse. Hon var både överraskad och imponerad av vad som kan göras av en tom gräsmatta på bara några månader.

De såg båda fram emot konserten även om de aldrig hade hört sångerskan Mohlavyr tidigare.

Vid ett kafébord  satt Inger Pilz och Marianne Jansson. De hade varit på förra fredagens konsert och ville inte missa tillfället till ännu en musikkväll i Folkets Trädgård. När det händer något bra i Ställdalen vill de uppleva det.

Så var det dags för Elin Hector att på Byalagets vägnar hälsa alla välkomna till kvällens konsert.

Hon presenterade kvällens artist Mohlavyr.
Det blev en mycket minnesvärd konsert. Alla låtarna var hennes egna och på svenska.

Första låten hette ”Historien om Niklas” och var en hyllning till en som betytt mycket för henne och hennes utvecklig till artist. Så fick vi höra ”Kära kropp”. Så heter också hennes 3:dje och senaste skiva. Låten handlar om vad som egentligen är kroppsideal och hur man skall acceptera att man inte når dit utan tycka om sig själv för den man är. Skivan skulle ha släppts vid en relaese i våras men vi vet att det var då hela Sverige tog paus så det fick ske digitalt. Det innebar att det var premiär för skivan i Ställdalen denna fina kväll.

Två låtar berörde Kopparbergarns skribent särskilt mycket. Den första var tillägnad hennes farfar. Han tillbringade pensionen med att ofta ligga på soffan och tänka på allt han gjort. Det var mycket kärlek och ömhet i visan.

Den andra hette ”Liljekonvalj” och var tillägnad hennes farmor. Hennes presentation tog de flesta åhörarna åt sig. Hon tyckte nämligen att det är på ålderns höst vi äldre blommar som vackrast. Låten till farmor var fylld av kärlek och ömhet.

Publiken bjöds många tänkvärda och nära låtar. Konserten avslutades med ”Ensamheten och jag”.
Men publiken ville inte släppa henne så lätt. Det blev en extra låt den enda hon inte skrivit själv. ”Inte vackrast i världen” av Emil Jensen fick avsluta framträdandet.
Elin Hector avtackade Mohlavyr för en fantastisk konsert. Även publiken visade sin uppskattning och gav även uttryck för det. Pratade med Stina Sahlin Mercke och hon var påtagligt berörd av sångerna och dess framförande.

Mohlavyr bor i Örebro men kommer från Eksjö. Hon berättade för Kopparbergarn att hon skrivit engelska texter tidigare men att det var sången till farfar som fick henne att övergå till svenska texter. Efter att ha lyssnat på henne inser man att svenskan har många ord för att uttrycka känslor och upplevelser. Hon lägger ner mycket tid på sitt skrivande för att få fram den rätta känslan.
Det tog lite tid innan publiken lämnade Folkets Trädgård. Man ville ha kvar den fina stämningen så länge som möjligt.
Hemma på verandan väntade färska blåbär på skribenten och ett korsord som räckte tills skymningen tätnade och det blev svårt att läsa. Det är sådana här kvällar som gör att man laddar batterier inför mörkrets ankomst.

Text: Thyra Lundell Foto: Bengt Lundell

1 kommentar till Sommarkväll i Folkets Trädgård