News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Smålommarnas tjärn den 17 maj

Smålommarnas tjärn den 17 maj.

2016-05-18
Tisdag morgon. Klockan börjar närma sig 06.00. Efter att pulsat över den vattenmättade myren har jag Smålommarnas tjärn framför mig. En svart vattenspegel på vilken jag kan urskilja en liten vit prick. Med kikarens hjälp framträder i denna mulna morgons sparsamma ljus en knip-Kalle med sin vita sida och runda kindfläck.

IMG_9528_650px-1

Väl framme vid min vanliga sittplats, upptäcker jag smålomparet med huvudena vilande på ryggarna tjugo meter från mig. Den ena lyfter på huvudet och tycks konstatera, jaså det är bara du, och intar åter viloläget.
Medan lomparet fortsätter sin morgonvila smakar jag på det medhavda kaffet. Orrarna spelar ivrigt i omgivningen och göken stämmer ibland in med sitt kåkkande. Till denna rogivande serenad återknyts mina tankar till den gångna våren. I mitten av april kom lommarna åter till vår trakt från sina vintervisten ute till havs. Lompar kommer som regel år efter åt till den tjärn de tidigare häckat i. Jag utgår från att detta par är samma som jag följt under rätt många år. De känns som gamla bekanta med sin oräddhet. Lommar kan bli över tjugo år gamla.

IMG_9555_650px-1

En annorlunda händelse i tjärnen detta år är det Kanadagåspar som nu ruvar på sina ägg vid tjärnens södra ände.

IMG_9388_650px-1

Gässen och lommarna verkar acceptera varandras närvaro. Skall bli intressant få följa gässlingarnas uppväxt. Dom kläcks nog snart och hinner nästan bli vuxna innan lommarnas ungar kommer till världen kring midsommar.
Lomparet börjar röra på sig. Ett välkänt kacklande hörs från luften. En främmande lom kommer flygande på hög höjd med riktning mot väster.

IMG_9592_650px-1

Lomparet sjunker något och sträcker sina halsar mot vattnet. Utstöter sitt högljudda revirflöjtande som hörs åtskilliga hundra meter. När främlingen passerat inträder åter normallugnet.

IMG_9539_650px-1

Lommarna simmar efter tjärnens kant under ett lågmält jamande. Verkar söka efter en lämplig plats att gå upp på. Jag anar att paret söker en plats för att bekräfta sin samhörighet och befrukta kommande ägg.
Honan tar sig upp ur vattnet och lägger sig tryckt mot mossan. Hanen följer efter. Bestiger sin moatjé och jag får bevittna deras kopulation. Under förspelet och högtidsstunden hörs ett milt jamande från paret.

IMG_9544_650px-1

Lommarna går åter i vattnet, ruskar och sträcker på sig.

IMG_9552_650px-1

IMG_9576_650px-1

Ett tranpar trumpetar från myrens norra del utan att visa sig. Lommarna simmar ut på tjärnen och börjar vårda sina fjäderdräkter.

IMG_9581_650px-1

IMG_9575_650px-1

Den ena dyker snart och kommer upp så nära mig att kameraobjektivets näravstånd inte räcker. Tar något simtag och jag får bilder.

IMG_9560_650px-1

IMG_9566_650px-1
Åter en minnesvärd morgon tillsammans med smålommarna. Efter att suttit på ryggsäcken i närmare tre timmar märker jag att mycket av känseln i ändalykten försvunnit. Jag reser mig och känner blodet åter cirkulera där bak, sätter på mig ryggsäcken och beger mig hem.

Kåsör och fotograf: Bengt Lundell.

1 kommentar till Smålommarnas tjärn den 17 maj

  • Frida Sandberg

    Jippiii, lommarna är tillbaka. det ska bli intressant att följa årets ungar. Hoppas att lomparet inte mister dom första som förra året- Tack Bengt