News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Släktforskarföreningen i Ljusnarsberg på utflykt.

Släktforskarföreningen i Ljusnarsberg på utflykt

2020-09-23
I måndags gjorde Ljusnarsbergs släktforskarförening ett heldagsbesök  i verkligheten. I vanliga fall brukar medlemmarna träffas på kommunbiblioteket för att med hjälp av datorer och litteratur söka kunskap om tidigare släktled.

Det var samling på Allersta-tomten för avfärd mot Nya Kyrkogården. Gunilla Eliasson och Lalla Louise Fyrner lotsade alla där bland historiska gravar. De berättade bland annat om Ställdalsolyckan 1956 – en stund för eftertanke.

En annan tragisk period i bygden var hösten 1918 då 83 personer dog i spanska sjukan under några få veckor. De ligger på en plats som kallas för spanska fältet.

En gravsten som påminner oss om, att det finns en Nobelpristagare begravd i Kopparberg. Namnet är The Svedberg, som fick Nobelpriset i kemi 1926.

Efter lunch bar det av mot Hörksälv och Änget. Gunilla berättade med inlevelse om denna lilla stuga på ett rum och kök. Drygt 100 meter norrut var det en dynamitexplosion 1926. 400 kg dynamit och kraftstationen blev helt bortblåst.

Vidare mot Brattberg. Grusgången är ingången till Brattberg.

Kvartetten i förgrunden är ordförande Torbjörn Olsson, sekreterare Kerstin Lindberg, Gunilla och Lalla. Övriga är bakomvarande som håller Coronaavstånd och som ser framåt med tillförsikt mot nya djärva mål, nämligen Brattbergshäll, där Gunilla ånyo berättar om förutsättningarna år 1665 för oss.

Utsikten mot Norra Hörken, så ni förstår att vi är högt upp.

Kaffetåren intogs vid Källmans Skogscafe.

Under ett vårdträd, en rönn, står våra ciceroner för denna dag, Lalla & Gunilla. Är detta månne ett släktträd som ingår i släktforskningen? Lite rönnbär i år. Surt sa räven.

Detta är fina fisken säger Dennis Fältström. Provsmakning ingår i besöket. Flera fick napp!
Dags för hemfärd efter en upplevelserik dag.

Men tyvärr fanns ingen häst tillgänglig för det här åkdonet…

och A-Forden från 1929 med hela 40 hästkrafter hade ”slut i batteriet” sa Dennis.

Jaha, då åker vi hemåt i samma bil som vi kom i.

Vi hann med mycket på sex timmar som vi inte visste något om innan vi kom. ☺ Vi fick också med oss papper som nu kan studeras i hemmets lugna vrå.

Bild och text: Bo Kempegård med hjälp från A till Ö.

Information om föreningen:

Ljusnarsbergs Släktforskarförening bildades år 1989. Vi bedriver släktforskning i cirkelform på biblioteket i Kopparberg där vi har tillgång till datorer och litteratur. Föreningen har också andra aktiviteter kring Ljusnarsbergsbygden och de som bott där. Varje vår sker en utflykt och sedan några år arrangeras en Anbytardag på hösten. Dit kommer släktforskare från andra delar av Sverige med särskilt intresse för Ljusnarsberg. Föreningen gör också medlemsbladet Bergtagen, som distribueras till medlemmarna i december.

Ta gärna kontakt med föreningen:

Torbjörn Olsson, ordförande 073-9641715
Kerstin Lindberg, sekreterare 070-316 18 28

2 kommentarer till Släktforskarföreningen i Ljusnarsberg på utflykt.

  • Annelie Tjernström

    Tack återigen för den trevliga och lärorika utflykten! Det är så roligt att vara medlem i Ljusnarsbergs släktforskare. Många nya kontakter och vänner som jag har släktband med. På återseende /Annelie i Sme’backen

  • Fina bilder, vackra vyer. Har rötter i Kopparberg på farmors sida. Farmors mamma bodde i Kopparberg på 1920-1930-talet.

    Hälsningar från medlemmen

    Gustav Gustavsson i Norberg