News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Skogsavverkning i Rydbergsdal

Skogsavverkning i Rydbergsdal

2019-12-01


Idyllisk arbetsplats!

Men bli inte allt för förskräckt över rubriken, det handlar faktiskt bara om en bäver, som ser om sitt matförråd under vintern! Och på sätt och vis är det väl härligt att ha naturen på så nära håll, mitt inne i samhället.


De flesta träden faller mot vattnet

Visst går bävern hårt åt lövträden, särskilt de som står nära vattnet, men barrträden smakar inte tillräckligt bra som föda, så de blir i alla fall kvar. Och lövträd som man vill spara kan ju alltid skyddas med metallnät, för ett sådant rår inte bäverns tänder på.


Ibland går det snett – bokstavligt talat!

Själv har jag en bäver som närmaste granne och därtill en god sådan. Det är en omtänksam varelse som fäller träd nere vid sjökanten och forslar bort riset, medan han lämnar de grövre delarna till mig att såga upp och hugga till ved.


Påbörjat fällningsjobb

Egentligen är det ju bara barken som han vill åt, så en hel del avskalat rundvirke ligger också och flyter nere vid bryggan.

Men bävern själv syns inte till så mycket, eftersom han huvudsakligen jobbar nattskift. Sommartid kan jag ibland, på tidiga fiskemornar med flotten, möta honom när han är på väg hem till hyddan efter nattens jobb, men han håller sig alltid på betryggande avstånd. Bäverungarna är däremot betydligt mer nyfikna än rädda, och sitter man alldeles stilla kan de komma mycket nära.

Foto: Bo Kempegård

Text: Redaktionen

 

2 kommentarer till Skogsavverkning i Rydbergsdal

  • Wilfriede (Frida) Sandberg

    Det här är ju kul. Tidigare fanns det ju bäver i ån. Är det månne den som har flyttat närmare bebyggelse? Tack Bosse för reportaget

  • Lee Sandberg

    Tack för fin text till fina bilder!