News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Skärtorsdag

Skärtorsdag

2021-04-01
Påskkärringarna, som flyger på kvasten till Blåkulla på skärtorsdagen för att sedan återvända på påskdagen, har fri fart. Men vi övriga har nya bestämmelser att följa. Läs noga vad som gäller!

Numera har vi fått ökad polisnärvaro i Ljusnarsberg. Bra för oss laglydiga, men det är noga, att följa de regler som finns.

Här kommer polisen genom Kopparberg. Blåljuset är påslaget och snart stoppas ett fordon.

Tillsynen har ökat märkbart. Kopparberg har till och med en polisstation som är bemannad igen. 
Hmmm. Två pilar åt höger men damen på skylten går åt vänster. (Reporterns egen fundering)

Kör sakta, för nu har den absolut senaste tekniken kommit till Kopparberg. Trafikverket är inkopplat på det nya i hjärtat av Bergslagen.

På den så kallade Shellrakan är det numera helt nya LED-laserlampor som är monterade. De skannar av och mäter hastigheten på de fordon som passerar. Av regnbågens alla färger används endast en i detta fall. Här syns ett terrängspår och en diffus skylt.

Så här ser skylten ut på nära håll. Håll 50! för det har tillkommit något nytt.
Alla lyktstolpar från 50-skyltarna vid infarten till Terrängspår till infarten till Vårdcentralen är parallell/seriekopplade för att ”tala” med varandra. Batteribackup ser till att det finns spänning dygnet runt. Detta test, som börjat i storstäderna, kommer att pågå ett helt år i Kopparberg. Allt rapporteras med 5G-tekniken till en basstation, som finns i ett av husen efter Kyrkvägen. Med fiber skickas information vidare för att sparas. Vi är först utanför universitetsstäderna, att ta del av 5G-tekniken och artificiell intelligens (AI).

Här är utfarten mot riksväg (eller riskväg) 50. Tänt vare här.
Hastighetsmätningen och även registreringsnumret kommer direkt och all hastighet över 54 km/h registreras. Bötesbeloppet är 100 SEK per kilometer över 54. Till exempel, om du kör 63 km/h, så är boten 900:-

Vid 50km/h åker man nästan 14 meter per sekund. Med AI räcker det med en tusendel av en sekund för att få all information. Då förflyttas bilen endast 1,4 centimeter.

Det nya är också, att om bilnumret är kopplat till ägarens mobilnummer, så kommer boten direkt och kan betalas med Swish. Ingen fakturaavgift tillkommer då. Tänk att vi i Kopparberg får ta del av denna nya utveckling med trafiksäkerhet. Blåljusmyndighetan kan då ägna sig åt, att kontrollera fordon och folk på andra ställen.

Text och bild: Bo Kempegård
A och Ö hjälper till

4 kommentarer till Skärtorsdag

 • Ulla Nilsson

  Idén är bra
  😉Påsk och 🐇Bra

 • Wilfriede (Frida) Sandberg

  Jaha Bosse, om det nu hade varit ett annat datum som dit inlägg hade kommit in så hade man väl kunnat tro en del av inlägget!!! Glad Påsk

 • Anita Bergström

  Tack för påskhälsningen detsamma till er! Jag ska tänka på hastigheten!!!!HaHa

 • Marilyn Jakobsson

  Ha ha! Tack vare att du förvarnat att det skulle komma nåt 1 april gick jag inte på det