News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Siljan runt 220721

Siljan runt med Krocketgänget från Kopparberg och andra ressugna.

2022-07-28
Krocketgänget ville ut på resa, men ingen hade de som körde.
Det var fler som ville samma sak. Christer Lindström blev tillfrågad om han kunde tänka sig att skaffa en buss och köra. Ja, blev svaret. Först var det åtta resande. Sedan 22. Nu var vi 45 som skulle i väg. Ringar på vattnet kallas det för när djungeltelegrafen är i gång.

Första passagerarna steg på i Bångbro, sedan vidare norrut via Kopparberg, Ställdalen, Hörken, Grängesberg och till sist i Ludvika.

Är det verkligen så många som spelar krocket? Det kan man undra? Nej. Men att resa vill vi gärna. Mot Dalarna! Siljan har vi hela tiden på höger sida. Med andra ord åker vi medurs. Det var rejält varmt den här dagen, runt 31°C, men i bussen var det svalt och skönt.
Nu kör vi! Christer rattar bussen med lugn och säker hand.

Första stoppet blev Leksands Knäckebrödsfabrik.

Det började 1817 och nu efter sex generationer har det vuxit rejält.
Här kunde vi köpa knäckebröd i olika modeller, runda, trekantiga, avlånga, med eller utan rutor. I stora lådor eller små paket. Det är bara att välja.

Vi fortsätter till Västanvik och Jobs handtryckta tyger.

Här finns mycket vackert att se och köpa, och tillika vacker utsikt med Leksands kyrka på andra sidan vattnet i soldiset.

Nu far vi och fikar hos Buffils Anna i Siljansnäs!

Vilken utsikt! Vi är cirka 330 m över havet. Synd bara att det var så disigt. Här finns kaffe och bullar för de som så önskade, man kunde även köpa utsökt glass, rekommenderas.

Efter en välförtjänt kaffepaus bar det nedåt. Vi fortsätter vår färd runt Siljan. Vi kör förbi Gesundaberget, sedan vidare genom Mora, för att så småningom komma fram till MoraKlockan för att inta dagens lunch.
När lunchen var avklarad fortsatte vi vår färd med Siljan fortfarande på höger sida. Målet för denna etapp är Nusnäs, dalahästarnas födelseort.


En Dalahästs tillblivelse från, såg till pensel.
Grannas firar för övrigt 100-årsjubileum i år. Grattis!

Från bandsåg till målarverkstan. Här målar, krusar, Ingrid Thollander med olika färger. Torktiden är ungefär tre dygn innan nästa steg.


Dalahästar i olika storlekar och modeller.

Vi lämnar Nusnäs och far vidare mot dagens sista anhalt. Efter Rättvik tar vi vägen genom Tällberg, en smal och krokig väg men vacker, typisk dalabygd. Tur att vår chaufför har 40 års erfarenhet bakom bussratten! Nu är vi ute på riksväg 70 igen och snart har vi nått vårt sista resmål, Insjön och Clas Ohlson. När bussen rullat in på parkeringen på Hjultorget bär det av med förväntansfulla steg till ”Classe i sjön”, nåja, för vissa av oss i alla fall.

Clas Ohlsson startade sin verksamhet 1918, i starten var det cykelreparationr och försäljning av tekniska handböcker som gällde. Sedan har man växt och har idag 228 butiker ( så kallade gubbdagis) i Norden och runt 4500 anställda.


När vi shoppat loss på ”Classe” äntrar vi bussen för hemfärd, nöjda och belåtna med dagens utflykt.


Denna syn möter alla som kör förbi Hjultorget på Rv 70.

När vi kommer fram till Ludvika och den första passageraren kliver av bussen passar vi på att tackar vi Christer för en mycket trevlig utflykt, säker körning och kunnig guidning.

Nästa resa för ”krocketgänget”, utan klubbor och klubbtillhörighet, blir till Gränna i augusti om allt går som planerat.

Foto och text: Bo Kempegård & Erik Karlsson

1 kommentar till Siljan runt 220721

  • Ingrid Thollander

    Hej.Ingrid Thollander heter jag och det är jag som målar hästen på bilden. Jag tackar för ett mycket fint skrivet reportage. Det var lättsamt o roligt skrivet. Bra att det finns såna dom ni som tar vara på livets goda. Jag är ju bara sommarjobbare på gamla dar o titulerar mig sterbhusturist eftersom jag har min hemvist i Söderköping dom jag hoppas att ni inte missar på väg till Gränna. Ha det gott alla 😎