News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Samtal med en fiskhandlare

Samtal med en fiskhandlare.

2014-10-03

Onsdag eftermiddag. Det traditionsenliga besöket hos Viking gjordes. Fiskhandlaren som troget dyker upp i Kopparberg varje vecka kl.15. Men den här gången blev besöket lite annorlunda. Jag var av olika anledningar lite senare än vanligt. Klockan hade passerat 17 och jag var enda kunden. Tack vare det fick vi ett gott samtal.
Naturligtvis började vi som goda svenskar att kommentera vädret. Den härliga brittsommaren kommer säkert att bli ett jämnförelseår inför framtida statestik. Förhoppningsvis har vi hämtat extra energi inför den kommande vintern. Hade tidigare under dagen haft ett telefonsamtal från en kvinna som ville sälja multivitamintabletter. Försökte förklara för henne att väl sammansatt kost och mycket utevistelse är minst lika effektivt som de tabletter hon erbjöd mig att köpa till introduktionspris.
Men nu åter till Malmtorget och Viking. Han berättade för mig att om två veckor skulle han inte komma eftersom han skulle tillbringa den veckan tillsammans med familjen. Det ledde in vårt samtal på vikten av att ta tillvara den tid man får med barnen när de är små. Även om det ibland blir dåligt med nattsömnen. För det mesta är man inte bara två i dubbelsängen. Dessutom har barn förmågan att nästan alltid ligga på tvären.
Samtalet gled över på mat. Både Viking och jag är mycket matintresserade och brukar delge varandra recept. Han fick mitt senaste laxrecept. Ungsbakad laxfile’med trattkantareller, matlagningsyoghurt, creme fraich, lite majonäs, lingonsylt och överst ett ostlager. Han kontrade med plattfisk som han fyllde med färskost rörd med lite konjak och lingon, rullade samman till rullader och sedan in i ugnen. Vi var överens om att fisk är snabbmat. Det gäller att inte fisken får vänta på att potatisen är klar. Något som också är bra är att man behöver inte ha så många ingredienser för att få en god fiskrätt.
Nu var det naturligt att övergå till matvanor och seder. Viking är en mycket öppen person och bjuder gärna på sig själv. Han berättade hur viktigt han tyckte måltiden var. Då skall telefoner läggas åt sida och TV:n vara avstängd. Det ända som får finnas förutom samtalet var dämpad musik. Till en början kan det vara tyst kring bordet. Kanske för att det är svårt att lägga dagens intryck och funderingar åt sida. Men så småningom kommer samtalet igång. Han tyckte att det är ett bra sätt för barnen att varva ner, få uttrycka sina tankar och funderingar samt lyssna på vad föräldrar och andra vuxna har för åsikter och erfarenheter.
Det här fick oss osökt att komma in på tid och hur man tar sig själv tid till en stunds eftertanke. Han hade sett på programmet om tidsstress på TV och var förvånad över hur vi människor lever i dagens samhälle. Det gäller att hinna med så mycket fritidsaktiviteter som möjligt och dessutom klara av vardagssysslorna. Kanske skall man lägga en aktivitet åt sidan och ge plats för sig själv. Den kvällen kunde familjen ägna sig åt att umgås, äta middag och prata med varandra. Nu vet jag många kommer att bli upprörda och kända sig trampade på tårna. Men Viking och jag var rörande överens om att ibland måste man få göra ingenting. Viking berättade att han ibland under dagen tar sig fem minuter för tystnad och tankar. På tisdagmornarna börjar hans dag klockan 4. Han äter frukost och läser tidningen. När han sedan kommer ut för att gå till bilen stannar han fem minuter tittar upp mot stjärnhimlen, när den syns, och njuter av tystnaden och det oändliga kosmos han har över sig.
Varje vecka åker han samma väger och har vissa favoritplatser där han nästan alltid tar sig tid för 5 minuters vila och njuter av naturen. De här stunderna av vila ger honom nya krafter och ett gott humör. Jag kontrade med avkopplande skogspromenader med hunden Jansson. Eftersom jag och min make Bengt , är pensionärer kan vi unna oss att vandra i naturen, även i veckorna och på dagtid. Fikapausen på en stubbe i skogen med doften av mossa och vid den här tiden, vissna höstlöv är ett sätt att få balans på tillvaron.
Brukar aldrig vara försenad till ett möte men nu kom jag 10 minuter efter utsatt tid. Men jag blev förlåten när jag berättade att jag haft ett gott samtal. Ibland måste man glömma klockan ge tiden till något som man tycker är viktigt.
Jag vet inte om mina tankar kan ha intresserat några läsare men jag vill med de här raderna visa på att det goda samtalet kan man få mycket överraskande när som helst och var som helst det gäller bara att hinna ta tillvara det.

Vid knapparna: Thyra Lundell

1 kommentar till Samtal med en fiskhandlare

  • Inger Aftonljus

    Du har så rätt Thyra! Ett gott samtal ger inte bara meningsutbyte, utan ett ordentligt energitillskott i vardagen.