News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Routern på väggen och gammal dator som ny

Routern på väggen och gammal dator som ny

2022-01-29

Efter allt strul med att få Internet att fungera, fick vi hjälp av en proffsig bekant, tillika medarbetare i Kopparbergarn, att sätta upp den nya routern på väggen bredvid TV:n och meningen var, att vi också skulle få en nätverkskabel dragen in till skrivbordet i rummet bredvid. Där gick han bet, trots rejält långa borrar. Väggen var för hård. Vi bor ju i ett gammalt timmerhus och väggen var yttervägg innan vi byggde ut. 

Anledningen till att vi skulle ha nätverkskabel är, att den gör uppkopplingen så snabb som routern kan ge signal. Om man har wifi, alltså trådlöst, kan väggar och annat sänka hastigheten rejält. I rummet dit bekantingen ville dra kabel, finns spegeldörrar på garderoberna och de bromsade effektivt signalen till datorn. Det är sådant, som en kunnig installerare vet.

Nåja, allt kan ordnas och bekantingen får komma tillbaka, när vi fått hålet i väggen fixat. Endera köper vi rätt typ av borr själva, eller också ber vi en granne, som är elektriker om hjälp. Han har borrat genom våra väggar förut, så det vet vi funkar.

Inte nog med det. Jag hade en gammal ASUS-dator liggande, som strulade vid uppstart. En skylt om att Utforskaren inte fungerade kom ideligen upp och innan man tryckt OK varje gång tills den försvann, kunde datorn inte starta. Så den blev liggande med sitt gamla Windows 7 till ingen nytta. 

Nu har den datorn fått en ny chans. Vår hjälpsamme bekant tog hand om den några dagar och gav den en skönhetsoperation. Inga uppförstorade läppar, men en ”ny” hårddisk, som han hade där hemma. Dessutom har den fått Windows 10 och fungerar alldeles utmärkt. 

Text och foto: Inger Aftonljus

2 kommentarer till Routern på väggen och gammal dator som ny

  • Fiber är bra

    Om man överhuvudtaget skall komma i kontakt med företag för beställning-frågor-felanmälan så är det Mobilt BankID som gäller. Med andra ord, en smart-telefon. Har man inte detta så kommer det ett brev inom förhoppningsvis fem (5) arbetsdagar. Då får man koder så att det går att ringa igen. Var god dröj. Just nu är det många som ringer. Den visan har jag och många andra hört förr.

  • Wilfriede (Frida) Sandberg

    Det är inte lätt att begripa sig på dagens teknik det har jag fått erfara när jag köpte mig en modern mobil som var speciellt enkel för pensionärer. Jag säger bara hahaha. Tom mina barnbarnsbarn kliar sig i huvudet ibland