News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Resa på kartan

Resa på kartan

2020 03 25

Alla avråds just nu från att resa någonstans överhuvud taget, och de flesta av oss skulle väl i dagsläget inte ens tänka på att resa till Italien eller Spanien. Inte heller skulle vi väl ge oss av till Sveriges smittocentrum, Stockholm utan synnerliga skäl.
Stockholmarna ska naturligtvis inte dras över en kam, men förvånande många av dem ger sig oförskräckt ut i övriga landet, till skärgården, skidbackarna i Dalarna och Jämtland och resten av landet.
”Jag åker hem om jag blir sjuk” sa en ung så kallad ”spoling” käckt på TV i går kväll.
Jo, jo, det är så dags då!

Det är fullt förståeligt att många av oss som gått i mer eller mindre frivillig karantän blir ganska less på isoleringen efter en tid, men det finns mycket man kan göra utan att ge sig iväg på långresa. Man behöver ju inte sitta inne i stugan, när man bor på landet. Man kan till exempel städa i garaget, kratta och greja i trädgården eller ta en promenad – i grannskapet eller i skogen. Skogen, som är välgörande för våra sinnen på så många sätt, vågar jag tro är helt fri från coronavirus!

Men om du nu ändå vill resa, så res på kartan! Länsstyrelsen tillhandahåller helt gratis en karta som täcker hela Sverige. Men den är inte bara en karta, utan den kan också förstoras till en detaljrikedom och information som en papperskarta inte kommer i närheten av. Till och med gamla och svaga ögon kan få en så tydlig bild, att småvägar och stigar, bäckar, och tjärnar, hus och andra byggnader, ja allt en bra karta behöver innehålla, blir synliga.


Här kan man hitta Kopparbergarns huvudredaktion.

Man kan också, genom att ”tända och släcka” olika lager, få kartan att visa var naturreservat, kulturskyddade miljöer, fornlämningar mm finns, och sen kan man ju ”resa” på nätet och ta reda på mera om dessa intressanta platser.

Det är absolut inte svårt att använda kartan, och eftersom den är anpassad för mobiler och  pekplattor, behöver man inte ens ha en dator för att utnyttja den, även om datorns större skärm är en fördel i sig.

Klicka bara på länken här: Länsstyrelsernas WebbGIS

/Red (efter ett tips av Bosse K)

1 kommentar till Resa på kartan

  • b

    Här kommer ytterligare ett ”resetips”. Med Googles Earth (kolla gärna stavningen) kan man besöka miliontals tals platser och se, tom. på gatuplan (man kan alltså promenera på gatorna). Vet du en adress i t.ex. Paris kan man spatsera omkring på gatorna.
    Benny C