News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Resa i bilder till Botswanas djurliv

Resa i bilder till Botswanas djurliv

16-11-11
På Bruksgården i Ställdalen kan både Fotoklubben och Naturstudieklubben träffas, om det bara är ledigt. Ahlstroms lånar ut lokalen, vilket föreningarna ser som en riktig ynnest. På torsdagskvällen hade Naturstudieklubben bjudit in Thomas Johansson för att visa bilder från sin resa till Botswana.

20161110_183745

Thomas är en mycket skicklig fotograf och gör dessutom väldigt fina bildspel, som han kan sköta med mobilen. En riktigt tekniskt kunnig kille alltså.

karta-over-botswana-2
Karta från Travelforum

Först visades en karta över Botswana, som ligger norr om Sydafrika och omges av Namibia, Zambia och Zimbabwe. Thomas kom till landet via Sydafrika och tillbringade sin tid där i Okavangodeltat, ett fantastisk deltaområde, vilket utgör en fristad för Botswanas djurliv. Deltat finns i den karga men magnifika Kalahariöknen, som täcker 70% av landets yta. Thomas berättade att de åkte med jeep i området och bodde i tältliknande hus med mycket bra service vad gällde mat och allt annat man kan önska som turist.

20161110_195726_Burst06

Ca 30 personer, som kommit till visningen, fick sedan se ett hundratal bilder från resan. Thomas hade grupperat dem och visade en rad bilder på granna fåglar i olika storlekar och sedan de däggdjur han hade fått uppleva, en del på nära håll. Zebrorna är hans favoriter, men han berättade också om stora rovkatter, som rörde sig alldeles intill den jeep han åkt i. De brydde sig däremot inte om människorna i fordonet. Jeepen sågs vare sig som fiende eller byte av dem.

Bilderna, Thomas visade, kommer säkert att visas fler gånger för fler grupper och det är verkligen ett sevärt bildspel. Dessutom har han en FaceBook-sida, här där han visar många av sina bilder offentligt, så man behöver inte vara ”vänner” för att kunna se dem. Han berättade också att han varit med på Vårgårda Naturfotofestival och kammat hem förstaplatsen med sin bild. Det grattar vi honom för.

20161110_200150

Som tack för den fantastiska bildvisningen fick Thomas en present, ett förkläde med Beru-figur från Ställdalens Handtryck, av Bengt Lundell, som representerade Ställdalens Naturstudieklubb.

– Jag lagar ju nästan ingen mat, kommenterade Thomas förklädet, men nu får jag sätta igång, fortsatte han.

20161110_201613

Till sist blev det fika i det redan dukade intilliggande rummet och smörgåsarna och kakorna smakade riktigt gott på kvällskvisten.

Text: Inger Aftonljus
Foto: Björn Öringbäck

 

1 kommentar till Resa i bilder till Botswanas djurliv

  • Frida Sandberg

    Har varit i Sydafrika på safari och det var en dröm som gick i uppfyllelse för mej. Om Thomas skulle visa sina bilder igen någonstans skulle jag vara glad om Kopparbergarn aviserade det i förväg så jag kan gå dit.